Veče kamerne muzike u Gradskoj kući

24/06/2015

U Svečanoj sali Gradske kuće Novog Sada, održan je još jedan uspešan i posećen koncert pod nazivom Veče kamerne muzike povodom međunarodnog dana muzike. Prisutnim gostima se ovom prilikom predstavio veliki broj talentovanih i već proverenih virtuoza, koji su na svojim žicama i instrumentima izneli neke od najzahtevnijih svetskih kompozicija.

To ujedno znači da su okosnicu večernjeg programa u najvećoj meri zauzeli vrsni vilončelisti na čelu sa Markom Miletićem. Pored njih trebalo bi pomenuti i originalne nastupe Julije Bal, Meile Tome, Petra Popovića, te Srđana Paunovića i Nikole Macure. Od zastupljenih kompozicija svakako se izdvajaju jedinstveni komadi poput Sedam smrtnih grehova (Jonas Forssell), Čovek sa harmonikom (Ennio Moriccone) i Svitu Cvetanje za klavir četvororučno (Ivan Marković).

Naš nastup je vezan za takozvanu promociju rane muzike, muzike koja je proistekla iz prošlih vekova. Sviram na drvenim instrumentima i ideja je da tom muzikom adaptiramo publiku na kasniji program. Verujemo kako je to sada već proverena uvertira – izjavila je Meila Tome, ujedno komentarišući i svoj nastup sa Julijom bal

Kao opšti utisak se nameće činjenica, da je publika najveći broj simpatija ostavila za poslednje tri kompozicije. Kako je na njihovom čelu bio upravo gospodin Marko Miletić, zamolili smo ga da nam da i vlastito viđenje samog koncerta. – Ideja je bila da okupimo etablirane sastave iz ovog grada. Pošto je takozvani kraj sezone, smatrali smo da je najbolji način da napravimo koncert mešovite I zanimljive muzike. Ovo je ujedno i omaž svetskom danu muzike koji je bio u nedelju. Nadam se da će ovo postati tradicija i da ćemo u sličnom sastavu nastupati i u godinama koje su pred nama.

Foto: Milica Stojanac

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja