VEČE ISLAMSKE KALIGRAFIJE U KCNS

01/11/2014

Kultura zbližava ljude i ruši barijere

 

Veče islamske kaligrafije, koje je izazvalo veliko interesovanje Novosađana, održano je večeras u Kulturnom centru Novog Sada, a posetioci su imali priliku da vide 35 kaligrafskih slika koje su u Novi Sad stigle iz različitih delova Srbije, Nemačke, Bosne i Hercegovine. One su nastale kao svojevrsna kombinacija 28 harfova (slova). Veče su uveličali studenti Fakulteta islamskih nauka iz Beograda i student književnosti iz Novog Pazara koji su govorili stihove pesnikinje Muzafere Muratović. Ova zanimljiva izložba biće postavljena u Kulturnom centru Novog Sada do 4. novembra.

-Večerašnji događaj je poruka koja pokazuje da je Novi Sad grad mira, ljubavi, tolerancije i multikulturalnosti. Ovo veče pobija sve stvari koje su se nedavno dešavale u gradu, kada je neko želeo da Novi Sad predstavi sasvim drugačijim nego što on jeste. Mi smo svesni vrednosti Novog Sada, njegovih građana i nismo naseli na te provokacije. U islamu je zabranjeno slikanje likova pa je umetnost zato preneta u formi mudrih poruka ili stihova iz Svete knjige, lepim pisanjem – rekao je glavni imam vojvođanski Muhamed efendija Zilkić.

Član Gradskog veća zadužen za kulturu Vanja Vučenović istakao je da su ovaj događaj i izložba značajni za Novi Sad jer govore o bagatstvu kultura i različitih identiteta koji žive kako u našem gradu tako i u celoj Vojvodini.

– Kao neko ko polaže mnogo na kulturu i radi na njenom afirmisanju i bogatstvu, vrlo rado sam se odazvao kako bih pomogao da se ova izložba organizuje. Mi smo kao Uprava za kulturu pomogli organizaciji „Nur-svetlost“ koje je nosilac ovog događaja. Ovo je prilika da se Novosađani upoznaju sa bogatstvom drugih kultura koje žive u našem gradu i u celoj Srbiji. Smatram da je to bitno jer upoznavajući jedni druge lakše razbijamo barijere koje možda postoje u ovom trenutku. Preko kulture ćemo najbolje naći modele saradnje koji će nas opredeliti da je produbimo i na neke druge nivoe. Sa islamskom zajednicom imamo odlične odnose i ovo je dobra prilika da pokažemo da postoji jedinstvo i saradnja između većinskog srpskog i manjinskog muslimanskog naroda koji živi u Novom Sadu. Upravo zbog toga pojedinačni incidenti ne mogu da poremete dobre odnose. Novi Sad je opredeljen da pomaže i afirmiše kako nacionalni i kulturni identitet većinskog naroda, tako i manjinskih naroda koji žive u Novom Sadu – dodao je Vučenović.

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=bo7xCrfkIYU[/youtube]

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=mrO0j_rn59A[/youtube]

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja