ВЕЧЕ ИСЛАМСКЕ КАЛИГРАФИЈЕ У КЦНС

01/11/2014

Култура зближава људе и руши баријере

 

Вече исламске калиграфије, које је изазвало велико интересовање Новосађана, одржано је вечерас у Културном центру Новог Сада, а посетиоци су имали прилику да виде 35 калиграфских слика које су у Нови Сад стигле из различитих делова Србије, Немачке, Босне и Херцеговине. Оне су настале као својеврсна комбинација 28 харфова (слова). Вече су увеличали студенти Факултета исламских наука из Београда и студент књижевности из Новог Пазара који су говорили стихове песникиње Музафере Муратовић. Ова занимљива изложба биће постављена у Културном центру Новог Сада до 4. новембра.

-Вечерашњи догађај је порука која показује да је Нови Сад град мира, љубави, толеранције и мултикултуралности. Ово вече побија све ствари које су се недавно дешавале у граду, када је неко желео да Нови Сад представи сасвим другачијим него што он јесте. Ми смо свесни вредности Новог Сада, његових грађана и нисмо насели на те провокације. У исламу је забрањено сликање ликова па је уметност зато пренета у форми мудрих порука или стихова из Свете књиге, лепим писањем – рекао је главни имам војвођански Мухамед ефендија Зилкић.

Члан Градског већа задужен за културу Вања Вученовић истакао је да су овај догађај и изложба значајни за Нови Сад јер говоре о багатству култура и различитих идентитета који живе како у нашем граду тако и у целој Војводини.

– Као неко ко полаже много на културу и ради на њеном афирмисању и богатству, врло радо сам се одазвао како бих помогао да се ова изложба организује. Ми смо као Управа за културу помогли организацији „Нур-светлост“ које је носилац овог догађаја. Ово је прилика да се Новосађани упознају са богатством других култура које живе у нашем граду и у целој Србији. Сматрам да је то битно јер упознавајући једни друге лакше разбијамо баријере које можда постоје у овом тренутку. Преко културе ћемо најбоље наћи моделе сарадње који ће нас определити да је продубимо и на неке друге нивое. Са исламском заједницом имамо одличне односе и ово је добра прилика да покажемо да постоји јединство и сарадња између већинског српског и мањинског муслиманског народа који живи у Новом Саду. Управо због тога појединачни инциденти не могу да поремете добре односе. Нови Сад је опредељен да помаже и афирмише како национални и културни идентитет већинског народа, тако и мањинских народа који живе у Новом Саду – додао је Вученовић.

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=bo7xCrfkIYU[/youtube]

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=mrO0j_rn59A[/youtube]

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања