Вансеријско предавање Горана Шарића: „Операција Барбароса и допринос Срба савезничкој победи!”

21/10/2020

Након великог интересовања публике за предавања о трансхуманизму и османлијском освајању Балкана, КЦНС је приредио још једно предавање теолога и историчара Горана Шарића о теми која интригира светску јавност деценијама. Модератор је био  Жељко Ињац, главни уредник сајта „Видовдан“.

Операција Барбароса био је немачки кодни назив за инвазију нацистичке Немачке на Совјетски Савез током Другог светског рата. Операција је добила име по цару Светог римског царства Фридриху Барбароси.

Главни циљ операције било је брзо освајање европског дела Совјетског Савеза. Неуспех Операције Барбароса је резултирао поразом Трећег рајха. Источни фронт који је Операција отворила био је највеће бојиште Другог светског рата, са највећим и најбруталнијим биткама, великим људским губицима и разарањем. Немачке снаге су заробиле милионе совјетских ратних заробљеника. Већина није преживела. Преко милион совјетских Јевреја убиле су Ајнзацгрупе или су страдали у гасним коморама током Холокауста.

  1. марта 1941. године у Београду се догодио пуч, као последица воље народа да се одупре нацистичкој Немачкој. Највећи терет антифашистичке борбе током рата су изнели Срби, нарочито након позива који је изнео Анте Павелић да се Хрватска придружи нападу на Совјетски савез. Тај напад био је окидач за побуну и народ је плебисцитарно изашао на улице. Пуч у Београду одгодио је Хитлерове планове за Русију. Не само то – две трећине укупних Хитлерових планова одложио је пуч у Београду на скоро четири недеље, тако да можемо рећи да је српски допринос слому Операције Барбароса скоро па кључан.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања