Vajarsko umeće Milijane Lazović na simpozijumu u Kini

11/12/2019

U Kini su se u periodu od 28. novembra do 8. decembra održala dva događaja: Međunarodni dan osoba sa invaliditetom i, u sklopu toga, obeležavanje desetogodišnjice rada najveće škole za specijalno obrazovanje u Kini, Wenzhou School for Special Education of Zhejiang Province i 3. međunarodna kulturna razmena rezbarenja korena drveta „Belt&Road“ u mestu Kaihua u organizaciji Wood World Day-a iz Japana i International Wood Culture Society-ja, Kina.

Milijana Lazović, saradnica u Kulturnom centru Novog Sada, ove godine je prošla selekciju od strane lokalnog komiteta Kine, i pozvana je da demonstrira svoje vajarsko umeće u Kini. 

Učesnici su bili vajari iz celog sveta, i to iz: Irana, Sudana, Jermenije, Laosa, Mauricijusa, Nepala, Slovačke, Nemačke, Moldavije, Južne Koreje, Francuske i Jordana.

Ceo simpozijum je bio podeljen u dva programska dela koja su se održala u dva različita grada. 

Prvi događaj se održao u školi Wenzhou School for Special Education of Zhejiang Province, gde je Lazovićevoj, kao i ostalim umetnicima, bio dodeljen učenik koji je učestvovao kao asistent pri izradi skulpture, duboreza. Zajedno su demonstrirali svoju umetnost i zanat rezbarenja u drvetu. Ova vrsta saradnje između umetnika i učenika imala je za cilj da naglasi interakciju sa decom koja imaju neke vrste invaliditeta. Ideja je bila da umetnici rade na svojim komadima kako bi na kraju svi radovi bili udruženi i činili jednu umetničku celinu.

Drugi deo simpozijuma se održao se u mestu Kaihua. Umetnici su imali četiri dana rada na skulpturama u prirodnom obliku drveta, gde su predstavili nešto iz svoje kulture.

Ovaj simpozijum, održan kao dobrotvorna aktivnost, imao je za cilj da deli strasti i znanja međunarodnih i kineskih umetnika u nadi da će ova vrsta interakcije poboljšati njihovo razumevanje rada na drvetu, kao i same umetnosti, a sve to u cilju razvoja kulture koja ih može oplemeniti za njihovu svetlu budućnost.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja