Вајарско умеће Милијане Лазовић на симпозијуму у Кини

11/12/2019

У Кини су се у периоду од 28. новембра до 8. децембра одржала два догађаја: Међународни дан особа са инвалидитетом и, у склопу тога, обележавање десетогодишњице рада највеће школе за специјално образовање у Кини, Wenzhou School for Special Education of Zhejiang Province и 3. међународна културна размена резбарења корена дрвета „Belt&Road“ у месту Каихуа у организацији Wood World Day-а из Јапана и International Wood Culture Society-ја, Кина.

Милијана Лазовић, сарадница у Културном центру Новог Сада, ове године је прошла селекцију од стране локалног комитета Кине, и позвана је да демонстрира своје вајарско умеће у Кини. 

Учесници су били вајари из целог света, и то из: Ирана, Судана, Јерменије, Лаоса, Маурицијуса, Непала, Словачке, Немачке, Молдавије, Јужне Кореје, Француске и Јордана.

Цео симпозијум је био подељен у два програмска дела која су се одржала у два различита града. 

Први догађај се одржао у школи Wenzhou School for Special Education of Zhejiang Province, где је Лазовићевој, као и осталим уметницима, био додељен ученик који је учествовао као асистент при изради скулптуре, дубореза. Заједно су демонстрирали своју уметност и занат резбарења у дрвету. Ова врста сарадње између уметника и ученика имала је за циљ да нагласи интеракцију са децом која имају неке врсте инвалидитета. Идеја је била да уметници раде на својим комадима како би на крају сви радови били удружени и чинили једну уметничку целину.

Други део симпозијума се одржао се у месту Каихуа. Уметници су имали четири дана рада на скулптурама у природном облику дрвета, где су представили нешто из своје културе.

Овај симпозијум, одржан као добротворна активност, имао је за циљ да дели страсти и знања међународних и кинеских уметника у нади да ће ова врста интеракције побољшати њихово разумевање рада на дрвету, као и саме уметности, а све то у циљу развоја културе која их може оплеменити за њихову светлу будућност.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања