Уживај у ономе што имаш, а жуди за оним што желиш!

query_builder

 

Студенти Филолошко-уметничког факултета у Крагујевцу, у сарадњи са Културним центром Новог Сада, обележили су 100 година од смрти великог српског композитора Стевана Стојановића Мокрањца. Уметничко вече обухватило је несвакидашњу представу “Мокрањац у нас-сада и заувек”, и концерт класичне музике.

Мокрањац је композитор који је заслужан за увођење српског националног духа у класичну музику, а његовом заслугом основан је и први гудачки квартет. Његово стваралаштво, у односу на народну мелодију, лежи као материјал за уметничко дело. У Мокрањчевим делима испољава се одумирање романтизма и рађање реалистичког националног правца.

Студенти са Музичког одсека, кроз представу “Мокрањац у нас- сада и заувек”, приказали су како се рађање овакве музике изугбило са свим њеним вредностима и оним што досноси. Они су Мокрањца довели у њихово време, иако он све то сања, могао је да види како млади људи воле музику и добру мелодију, али зарад тренда успевају да је покваре, или она да поквари њих.

Пуна Велика сала КЦНС била је одушевљена представом, а на лицима суграђана могла се видети и реакција да се слажу са оним што им студенти представљају, шаљући им јасну поруку да је музика уметност која треба да им пробуди позитивне емоције, што је и сам Мокрањац говорио. Да је порука јасно стигла до прималаца, показао је и громогласни аплауз.

Након представе, уследио је концерт где су даровити студенти овог факултета одсвирали неке од најпознатијих композиција Вилијамса, Моцарта, Росинија, Бацинија, Биничког и других прослављених композитора. У пратњи клавира Невена Миловановић, смењивали су се будући академици, Катарина Реговић-флаута, Зорица Белоица-мецоспоран, Анђела Кочовић-виолина, Милан Малиновић-хармоника, Војислав Спасић-тенор. Новосадски Културни центар несумњиво је успео да оживи класичну музику која је засигурно освојила нове генерације.

 

Остави коментар

comment
Ваша имејл адреса неће бити јасно објављена. Поља која су обавезна обележена су са *
account_circle
email
language