Уживај у ономе што имаш, а жуди за оним што желиш!

18/06/2014

 

Студенти Филолошко-уметничког факултета у Крагујевцу, у сарадњи са Културним центром Новог Сада, обележили су 100 година од смрти великог српског композитора Стевана Стојановића Мокрањца. Уметничко вече обухватило је несвакидашњу представу “Мокрањац у нас-сада и заувек”, и концерт класичне музике.

Мокрањац је композитор који је заслужан за увођење српског националног духа у класичну музику, а његовом заслугом основан је и први гудачки квартет. Његово стваралаштво, у односу на народну мелодију, лежи као материјал за уметничко дело. У Мокрањчевим делима испољава се одумирање романтизма и рађање реалистичког националног правца.

Студенти са Музичког одсека, кроз представу “Мокрањац у нас- сада и заувек”, приказали су како се рађање овакве музике изугбило са свим њеним вредностима и оним што досноси. Они су Мокрањца довели у њихово време, иако он све то сања, могао је да види како млади људи воле музику и добру мелодију, али зарад тренда успевају да је покваре, или она да поквари њих.

Пуна Велика сала КЦНС била је одушевљена представом, а на лицима суграђана могла се видети и реакција да се слажу са оним што им студенти представљају, шаљући им јасну поруку да је музика уметност која треба да им пробуди позитивне емоције, што је и сам Мокрањац говорио. Да је порука јасно стигла до прималаца, показао је и громогласни аплауз.

Након представе, уследио је концерт где су даровити студенти овог факултета одсвирали неке од најпознатијих композиција Вилијамса, Моцарта, Росинија, Бацинија, Биничког и других прослављених композитора. У пратњи клавира Невена Миловановић, смењивали су се будући академици, Катарина Реговић-флаута, Зорица Белоица-мецоспоран, Анђела Кочовић-виолина, Милан Малиновић-хармоника, Војислав Спасић-тенор. Новосадски Културни центар несумњиво је успео да оживи класичну музику која је засигурно освојила нове генерације.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања