Uticaj bučnog spavanja na kvalitet života

18/04/2018

Tribina “Bučno spavanje i njegov uticaj na kvalitet života”  održana u utorak, 17. aprila u Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada. Autor i predavač bio je akademik dr Novak Vukoje, član Evropske akademije nauka i otorinolaringolog.

Autor predavanja je govorio o brojnim uzrocima bučnog spavanja, njihovim implikacijama na zdravlje, njegovom uticaju na bračni i porodični život, na radnu aktivnost, kvalitet života, dugovečnost i dr. Bilo je reči i o učestalosti ove pojave s obzirom na pol, dob, rasu, intezitetu buke koju proizvode hrkači, o dijagnostici i lečenju, itd. Tema zanimljiva, problem sve prisutniji. Hrkanje je na četvrtom mestu uzroka za razvod braka. Bilo je i ubistava zbog ove pojave. Na predavanju se govorilo i o spravama i napravama protiv hrkanja, hirurškom lečenju i dr.

Dr Vukoje je objavio brojne radove u vezi sa ovom problematikom, napisao četiri knjige i prvi je na prostorima bivše SFRJ operisao pacijenta koji je patio od notornog hrkanja i pauza u disanju. Dobitnik je međunarodnog priznanja za inovativnu operaciju hrkanja. Više informacija o ovoj temi možete pročitati na sajtu www.pobedimohrkanje.com.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja