Утицај бучног спавања на квалитет живота

18/04/2018

Трибина “Бучно спавање и његов утицај на квалитет живота”  одржана у уторак, 17. априла у Ликовном салону Културног центра Новог Сада. Аутор и предавач био је академик др Новак Вукоје, члан Европске академије наука и оториноларинголог.

Аутор предавања је говорио о бројним узроцима бучног спавања, њиховим импликацијама на здравље, његовом утицају на брачни и породични живот, на радну активност, квалитет живота, дуговечност и др. Било је речи и о учесталости ове појаве с обзиром на пол, доб, расу, интезитету буке коју производе хркачи, о дијагностици и лечењу, итд. Тема занимљива, проблем све присутнији. Хркање је на четвртом месту узрока за развод брака. Било је и убистава због ове појаве. На предавању се говорило и о справама и направама против хркања, хируршком лечењу и др.

Др Вукоје је објавио бројне радове у вези са овом проблематиком, написао четири књиге и први је на просторима бивше СФРЈ оперисао пацијента који је патио од ноторног хркања и пауза у дисању. Добитник је међународног признања за иновативну операцију хркања. Више информација о овој теми можете прочитати на сајту www.pobedimohrkanje.com.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања