Uspešno završena druga Međunarodna dunavska konferencija o kulturi/ 2nd International Danube Conference on Culture was successfully closed

08/05/2014

Novi Sad još bolji od Ulma! (rezime)/ Novi Sad even better than Ulm! (summary)

 

Here you can read the English version of the report.

Here you can download the English version of the report.

Hier können Sie die Deutsche Version des Berichts zu lesen.

Hier können Sie die Deutsche Version des Berichts herunterladen.

 

Više od 130 visokih zvaničnika i kulturnih poslenika iz Dunavske regije prisustvovalo je 2. Međunarodnoj dunavskoj konferenciji o kulturi.

“Moram priznati da je ova konferencija u Novom Sadu prevazišla prvu konferenciju u Ulmu”  istakao je Joahim Ulman, državni sekretar iz Baden-Virtemberga.

Konferenciju je otvorio gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, a uvodni govor je održao poznati književnik Aleksandar Gatalica. Učesnici su imali prilike da čuju i izlaganja evropskog komesara Johanesa Hana, pokrajinskog sekretara Slaviše Grujića, gradonačelnika Ulma Iva Genera, Andreja Fajgelja, Petera Langera, Elizabet Paher, Evgenija Spasova, Martona Meheša i drugih.

U ime organizatora, direktor Kulturnog centra Novog Sada i predsednik Organizacionog odbora za prijavu Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture Andrej Fajgelj,  izjavio je da “Želimo budućnost u kojoj naša raznolikost neće biti prepreka, već zajedničko dobro” i istakao da “jedinstvo u različitosti” odlikuje i Novi Sad i Evropsku Uniju.

Na osnovu rada dve radne grupe, učesnici su u zajedničkoj deklaraciji doneli preporuku o pokretanju projekata digitalizacije kulturne baštine i izgradnji mreža Evropskih prestonica kulture i festivala u Dunavskoj regiji.

Za domaćine sledećih Dunavskih konferencija o kulturi određeni su Temišvar u Rumuniji i Ruse u Bugarskoj.

Za goste je priređen bogat kulturni program. Priređene su izložbe „U srcu nam Šajka“, „Stvaranje umetnosti duž Dunava”, kao i digitalna izložba kulturnog nasleđa Nemaca u Novom Sadu.

Na Štrandu su učesnici prisustvovali Dunavskom festivalu, a najveću pažnju je izazvala rekonstrukcija napada Osmanlija na šajkaše, pripadnike austrijsko-srpske jedinice koja je više od 100 godina čuvala Dunav i Evropu.

Konferenciju su organizovali Kulturni centar Novog Sada i Evropska dunavska akademija, uz podršku Grada Novog Sada, Vlade pokrajine Baden-Virtemberg i Vlade AP Vojvodine.

Kultura je treća prioritetna oblast Dunavske strategije Evropske unije koja ima za cilj razvoj Dunavske makroregije.

Ova konferencija je deo zalaganja Novog Sada da postane Evropska prestonica kulture 2021.godine.

 

 

Novi Sad još bolji od Ulma! (opširnije)/ Novi Sad even better than Ulm! (extended version)

 

Here you can read the English version of the report.

Here you can download the English version of the report.

Hier können Sie die Deutsche Version des Berichts zu lesen.

Hier können Sie die Deutsche Version des Berichts herunterladen.

 

Ne samo da je Kulturni centar Novog Sada koji je zajedno sa Evropskom dunavskom akademijom uspešno organizovao Drugu međunarodnu dunavsku konferenciju o kulturi, događaj od međunarodnog značaja, već je kao organizator i domaćin dobio i značajan kompliment od Joahima Ulmana, državnog sekretara Ministarstva za nauku, istraživanje i umetnost Pokrajine Baden-Virtemberg, dakle, od domaćina prve međunarodne dunavske konferencije o kulturi u Ulmu prošle godine. Ulman se zahvalio na dobroj organizaciji i zaključio da je kulturna atmosfera u Novom Sadu nadmašila onu koja je vladala na prethodnoj “Dunavskoj konferenciji”, u Ulmu.

“Organizacija je perfektna, imali smo priliku da učestvujemo u radu sa odličnim grupama, siguran sam da će ova Konferencija imati pozitivne efekte za Novi Sad”, rekao je Ulman.

“Želimo budućnost u kojoj će drugi biti naši partneri, gde će naša raznolikost biti zajedničko dobro, a ne prepreka, a tome će kultura najviše pomoći u postavljanju i građenju mostova. Ta raznolikost je ono što krasi Novi Sad”, istakao je dr Andrej Fajgelj, direktor KCNS i predsednik Organizacionog odbora EPK pozdravljajući više od 130 kulturnih delatnika iz evropskih zemalja i iz naše zemlje koji su u radnim grupama diskutovali na dve vodeće teme kada je evropska kultura u pitanju: “Evropske prestonice kulture- iskustva i izgledi za budućnost”, i “Događaji i mreže na Dunavu – doprinos dunavskom indentitetu”. Moderator prve radne grupe bio je mađarski istraživač u oblasti kulture doktor Marton Meheš koji je učestvovao u projektu Pečuj Evropska prestonica kulture 2010. Angažovani poslenici i umetnici vodili su dijalog, razmenjivali iskustva i diskutovali o programima, konceptima i konkursima koji su podobni za razvoj zajedničkog kulturnog identiteta u Evropi ili u jednom evropskom makroregionu kao što je dunavski prostor. Drugom grupom je predsedavao Peter Langer, osnivač i dugogodišnji rukovodilac Međunarodnog dunavskog festivala u Ulmu, koji je sa predstavnicima brojnih festivala Dunavskog regiona kao i ostalim kulturnim poslenicima vodio diskusiju na temu dunavskog identiteta i umrežavanja duž toka Dunava.

Poseban značaj za Novi Sad, koji će naredne godine podneti kandidaturu za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine, je što su se na ovoj Konferenciji posetiocima i učesnicima obratili i predstavnici kancelarije “Kreativne Evrope”, Elizabet Paher, i Ministarstva ekonomije, energetike i turizma, Evgeni Spasov, koji su objasnili na koji način treba da se stvaraju projekti kako bi bili finansirani od strane Evropske unije, među koje spada i projekat “Evropska prestonica kulture”. Oni su se osvrnuli i na značaj tog projekta, koji za cilj ima da brendira i da kulturno razvije i emancipuje jedan grad, državu, regiju i čitavo društvo, i koji donosi veliku korist, kako kulturnu, tako ekonomsku i turističku.

Direktor Kulturnog centra Novog Sada, Andrej Fajgelj, ocenio je da je Međunarodna dunavska konferencija o kulturi vrlo bitna za kandidaturu našeg grada za Evropsku prestonicu kulture, ali i za jačanje kulturoloških kapaciteta. Dr Fajgelj je saopštio da su domaćini sledeće dunavske konferencije o kulturi gradovi Temišvar i Ruse, a zatim predstavio i oblasti koje su usvojene Deklaracijom.

“Preporuke koje smo usvojili grupisane su u tri najvažnije oblasti. Pre svega, saradnja, zatim širenje naših aktivnosti u nove medije i u digitalnu kulturu. Kao dobar primer za to jeste digatlizacija kulturne baštine Novog Sada. – rekao je Fajgelj.

Gosti oduševljeni predstavljanjem naše kulture na Konferenciji

Iako je uvek težak zadatak da nekome predočite bogatstvo naše kulture za samo dva dana boravka u Novom Sadu, učesnici Konferencije nisu krili oduševljenje što su imali prilike da u samo nekoliko sati slobodnog vremena upoznaju i grad, izložbe, performance i, kao i da pogledaju jedan segment najmodernijeg projekta “Digitalizacije (ubrojčavanja) kulturne baštine Novog Sada”. Naime, u samom Master centru priređene su izložbe: “U srcu nam Šajka”, “Stvaranje umetnosti duž Dunava” i digitalna izložba kulturnog nasleđa Nemaca u Novom Sadu pod nazivom “Građani istorije-građani zauvek”.

Postavka, “U srcu nam Šajka”, čiji su autori Veselinka Marković i Siniša Jokić, priređena je povodom 250 godina od osnivanja Šajkaškog bataljona, i nju su svi zainteresovani već mogli da pogledaju u Muzeju Vojvodine. Autorka je objasnila da je Šajkaški bataljon imao veliki značaj u Habzburškoj vojsci.

-Rečne flote imale su oduvek značajnu ulogu između Austrije i Turske, pa su “Šajkaši” učestvovali u gotovo svim ratovima koji su vođeni tokom 17. i 18. veka. Kada je granica pomerena južnije, izgubila se potreba za ovim formacijama, te se razmišljalo o osnivanju nove. Tako je došlo do osnivanja “Šajkaškog bataljona”, a sam naziv potiče od rečnog broda “Šajka”.

Izložba “Stvaranje umetnosti duž Dunava”, profesora dr Haralda K. Trauea iz Evropske Dunavske Akademije, prikazuje početke kulture pored druge najveće reke Starog kontinenta, ali i narode koji su tu živeli i koji su umnogome doprineli nastajanju kulture koju poznajemo danas. Autor se zahvalio organizatorima Međunarodne dunavske konferencije na pozivu da prikaže svoju izložbu, ne krijući zadovoljstvo što je deo ovog velikog projekta.

Digitalnu izložbu kuturnog nasleđa Nemaca u Novom Sadu, pod nazivom “Građani istorije-građani zauvek”, predstavila je autorka i direktorka Vojvođanskog muzeja, dr Agneš Ozer. Ona je istakla da joj je veoma drago što je ova izložba omogućena u digitalnoj formi, jer u drugom obliku više ne postoji.

– Digitalno dokumentovanje života Nemaca koji su živeli u Novom Sadu, od velikog je značaja, jer nakon Drugog svetskog rata, ovaj narod gotovo je iščezao iz našeg grada. Konfiskovanje njihove imovine dovelo je do nestanka istorijskih tragova i kulturne baštine. Srećom, oni nisu uništeni već samo rasuti po raznim institucijama. Zbog toga, digitalizacija predstavlja vrstu spašavanja, odnosno ponovnog pronalaska i identifikacije nemačkog kulturnog nasleđa u Novom Sadu, zaključila je Ozer.

Direktor novosadskog Kulturnog centra, dr Andrej Fajgelj, saglasan je da je ova digitalna izložba jedna od tri najbolje platforme kulturnog ubrojčavanja na planeti.

-“ Kulturni centar ima tri velika međunarodna projekta: “Evropska prestonica kulture”, “Dunavska strategija” i “Digitalizacija kulturne baštine”, koji je vrlo značajan u očuvanju kulture. Taj projekat samo je deo onoga što radimo, kako bismo dobili prestižnu titulu “Evropske prestonice kulture”, rekao je Fajgelj.

Živa istorija na gradskom kupalištu “Štrand”

Dunavski festival je u okviru“Međunarodne Dunavske konferencije”, na gradskoj plaži “Štrand”, jednoj od najlepših duž celog toka Dunava, organizovao je za sugrađane niz kulturnih i zabavnih sadržaja.osetioci su imali priliku da pogledaju vojni brod Rečne flotile Vojske Srbije, ali i da uživaju u muzičkom programu vokalne grupe “Panon”, projekciji filma “Šajkaški bataljon”, kao i performansu borbe Šajkaša sa otomanskim ratnicima, koje su izveli saradnici iz “Grin Šilda”. Istoričar i kustos Muzeja Grada Novog Sada, Siniša Jokić, obraćajući se posetiocima objasnio je da ovaj program, osim što ukazuje na veliki kulturno-umetnički značaj, za cilj ima prikaz civilizacijske veze između srpskog naroda u Habzburškoj monarhiji sa Nemcima, Mađarima i Austrijancima, koji su tada bili na istorijskoj misiji.

-Razmenom državotvornih i političkih interesa, tehničko-tehnološkog znanja, vojnih i životnih veština, narod, naručito srpski i nemački, zajedničkim naporima i velikim požrtvovanjem borio se protiv opasnog i moćnog protivnika- Osmanilija. Na taj način, oni su pokušavali da očuvaju nacionalni,kulturni i verski identitet, koji su čvrsto ugrađivali u identitet evropskog čoveka na zajedničkom multikulturnom prostoru Evrope, na kojem gradimo zajedničku budućnost. To najbolje dokazuje ova Međunarodna dunavska konferencija o kulturi.–kazao je Jokić.

Osim velikog broja sugrađana,programu su prisustvovali i gosti iz inostranstva koji učestvuju na Dunavskoj konferenciji.

Prvi dan druge međunarodne Dunavske konferencije:

 

Drugi dan međunarodne Dunavske konferencije:

 

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja