Uspešno realizovan program “Dunav, svedok kulture”

28/06/2016

Dunavski turistički klaster Istar 21 i Kulturni centar Novog Sada realizovali su program “Dunav, svedok kulture” sa ciljevima da se podigne svest o značaju kulturnih i turističkih potencijala Dunava i grada Novog Sada i da se poveća broj mladih  i kreativnih ljudi koji će biti uključeni u stvaranje kulturističkih priča upotrebljivih za turističku ponudu grada. Radionice su održane 10. i 14. juna na brodu Zepelin.

U programu radionica učestvovalo je preko 30 polaznika, a najbolji među njima su nagrađeni. Danilo Koprivica, autor koncepta, polaznike je upoznao sa osnovnim vrednostima i kulturnim artefaktima urbaniteta koji se naslanjaju na Dunav kao i samim konceptom koji se sastoji od prožimanja kulture i turizma. Poseban segment izlaganja Danila Koprivice odnosio se na komparacije Novog Sada sa drugim turističkim gradovima koji na ozbiljan način pristupaju podizanju svojih kulturnih i turističkih potencijala.

Publicista i hroničar Zoran Knežev je polaznicima radionica pružio obilje informacija od nastanka Dunava do kulturnih vrednosti savremenog Novog Sada. On je na konkretnim primerima pokazao koliko je kulturno-istorijsko blago pohranjeno u Novom Sadu, sa posebnim osvrtom na istorijat noovosadskih mostova i Petrovaradina.

Mr Zoran Subotički se u svom izlaganju fokusirao na upoznavanje učesnika sa tehnikom pričanja priče, napre na teorijskom nivou, a potom i paktičnim primerom kroz aktuelni rad “Čudesni svet Dunđerski”.

Poseban kuriozitet obe radionice bili su obilasci Novog Sada i Petrovaradinske tvrđave u pratnji profesionalnih turističkih vodiča Steve Jelića i Radivoja Novakova (Udruženje turističkih vodiča Novog Sada).

Nagrade u vidu turističkih vaučera u vrednosti od 10.000 dinara dobili su Nenad Mijuk, autor priče “Jedna subota na Štrandu”, Zdenka Valent Belić, za priču “Suticanje”, Aleksandar Pajtić, autor fotografskog serijala “Leto će promeniti sve” i Suzana Rudić, autorka priče “Ono što biva, biva slučajno ne bira se”.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja