Успешно реализован програм „Дунав, сведок културе“

28/06/2016

Дунавски туристички кластер Istar 21 и Културни центар Новог Сада реализовали су програм „Дунав, сведок културе“ са циљевима да се подигне свест о значају културних и туристичких потенцијала Дунава и града Новог Сада и да се повећа број младих  и креативних људи који ће бити укључени у стварање културистичких прича употребљивих за туристичку понуду града. Радионице су одржане 10. и 14. јуна на броду Zepelin.

У програму радионица учествовало је преко 30 полазника, а најбољи међу њима су награђени. Данило Копривица, аутор концепта, полазнике је упознао са основним вредностима и културним артефактима урбанитета који се наслањају на Дунав као и самим концептом који се састоји од прожимања културе и туризма. Посебан сегмент излагања Данила Копривице односио се на компарације Новог Сада са другим туристичким градовима који на озбиљан начин приступају подизању својих културних и туристичких потенцијала.

Публициста и хроничар Зоран Кнежев је полазницима радионица пружио обиље информација од настанка Дунава до културних вредности савременог Новог Сада. Он је на конкретним примерима показао колико је културно-историјско благо похрањено у Новом Саду, са посебним освртом на историјат ноовосадских мостова и Петроварадина.

Мр Зоран Суботички се у свом излагању фокусирао на упознавање учесника са техником причања приче, напре на теоријском нивоу, а потом и пактичним примером кроз актуелни рад „Чудесни свет Дунђерски“.

Посебан куриозитет обе радионице били су обиласци Новог Сада и Петроварадинске тврђаве у пратњи професионалних туристичких водича Стеве Јелића и Радивоја Новакова (Удружење туристичких водича Новог Сада).

Награде у виду туристичких ваучера у вредности од 10.000 динара добили су Ненад Мијук, аутор приче „Једна субота на Штранду“, Зденка Валент Белић, за причу „Сутицање“, Александар Пајтић, аутор фотографског серијала „Лето ће променити све“ и Сузана Рудић, ауторка приче „Оно што бива, бива случајно не бира се“.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања