УСПЕШАН КОНЦЕРТ ДЕЦЕ ИЗ РАДИОНИЦЕ „ЕЛ СИСТЕМА“ НА КОЛАРЦУ

query_builder

Музичка радионица за децу „Ел Системаˮ из Новог Сада, имала је свој наступ у оквиру годишњег концерта „Ел Система и пријатељиˮ који је одржан 25. априла на Коларцу у Београду. Покровитељи развојног програма „Европски Прогресˮ– Европска унија, Влада Швајцарске и Влада Републике Србије, помогли су одржавање београдског концерта.

Већ три године, у сарадњи Културног центра Новог Сада и новосадског Центра за социјални рад, одржавају се музичке радионице „Ел Системаˮ намењене, првенствено, социјално угроженим групама деце. Овај програм окупља децу из различитих социјалних средина како би се она у хармоничној сарадњи упознала са музиком различитих стилских епоха и стварала нови, другачији и лепши свет. Кроз овај програм, у Новом Саду је прошло више од 50 полазника.

Ову образовну методу, која помоћу музике подстиче најфиније емоције и креативност код деце, осмислио је 1975. године др Хосе Антонио Абреу, диригент из Венецуеле, уједно и пијаниста, економиста, педагог, активиста и политичар. Програм се од тада раширио у преко 60 земаља и обухватио је четири милиона деце.

На Коларцу, уз Новосађане, наступило је више од стотину деце, учесника овог пројекта, из Јагодине, Врања, Параћина, Обреновца, Сурдулице и Бујановца. Концертом је дириговао Херардо Естрада, виолиниста и перкусиониста из Венецуеле.

Ђурђа Папазоглу, извршни и уметнички директор Music art project – Ел Система из Србије , истиче да се програм за концерт на Коларцу спремао око месец дана.

-Програм је неким учесницима био познат још од раније, јер су га изводили на Нишвил фестивалу у августу 2016. године. У питању су деца из хора музичке школе „Стеван Мокрањацˮ из Врања и деца из хора „Круна од нотаˮ из Обреновца, поред младих перкусиониста из Новог Сада. За другу децу из Новог Сада, Јагодине и Параћина, као и за децу која су се тек од јесени придружила овом пројекту, песме су биле новина. Најинтезивнији рад је био на четвородневном кампу у Врању, у коме смо сву децу која су наступила на концерту (њих 140), окупили да раде са диригентом Херардом Естрадом – каже Папазоглуова.

Деца из новосадског центра, заједно са другарима из других центара, кроз хор али и кроз оркестар (на перкусионистичким инструментима), представила су београдској публици репертоар српских етно песама у духу и стилу фолклорне традиције других народа – џез, као и у стилу модерних жанрова, али и фолклорне мелодије из Африке и Латинске Америке.

– Пошто је Ел Система Србија део већег програма Ел Система Европе и Глобал, у сарадњи са нашим партнерима ми често добијамо њихову нотну грађу. Тако су песме „Хоја хо”, „Поко а поко”, „Мене мајка једну има”, потекле из аустријске организације „Суперар”, где су аутори диригент Енди Иконочеа и хоровођа хора бечких дечака Гералд Вирт – објашњава Папазоглуова.

Рад на тим композицијама трајао је више месеци. Процес је био изузетно компликован, не само за хор уз мањи корпус инструмената, већ и за већи оркестар који укључује и гудаче. Главни творац музичких идеја је хорски диригент из Врања Александра Савић, а музички допринос у духу џеза дали су  аранжери И. Бахун, И. Алексијевић и М. Кончетов.

Од наступа у Београду очекивало се да деца што успешније представе све што су месецима до тада спремали, да успоставе контакт са публиком која је ту, не да их оцењује и процењује, већ да заједно са извођачем подели радост музицирања. Управо тај  резултат је и постигнут.

У наредном периоду, деца из новосадске радионице наставиће да се унапређују у раду са наставницом Мајом Вукобрат, а посећиваће их и диригент Херардо Естрада.

– С обзиром на то да су деца у сарадњи са диригентом Естрадом изузетно перкусионистички напредовала и да смо већ дуже време размишљали о системском увођењу тих инструмената у њихово музичко образовање, амбасада Венецуеле је изјавила да жели да донира деци из Центра за социјални рад града Новог Сада неколико перкусионистичких инструмената – рекла је Папазоглу.

Поред редовних музичко – образовних активности, у будућности се планирају нови концерти у Београду и Новом Саду, чији је циљ да се поново окупе деца из целе Србије.

 

0Shares

Остави коментар

comment
Ваша имејл адреса неће бити јасно објављена. Поља која су обавезна обележена су са *
account_circle
email
language