УСПЕШАН КОНЦЕРТ ДЕЦЕ ИЗ РАДИОНИЦЕ „ЕЛ СИСТЕМА“ НА КОЛАРЦУ

04/05/2017

Музичка радионица за децу „Ел Системаˮ из Новог Сада, имала је свој наступ у оквиру годишњег концерта „Ел Система и пријатељиˮ који је одржан 25. априла на Коларцу у Београду. Покровитељи развојног програма „Европски Прогресˮ– Европска унија, Влада Швајцарске и Влада Републике Србије, помогли су одржавање београдског концерта.

Већ три године, у сарадњи Културног центра Новог Сада и новосадског Центра за социјални рад, одржавају се музичке радионице „Ел Системаˮ намењене, првенствено, социјално угроженим групама деце. Овај програм окупља децу из различитих социјалних средина како би се она у хармоничној сарадњи упознала са музиком различитих стилских епоха и стварала нови, другачији и лепши свет. Кроз овај програм, у Новом Саду је прошло више од 50 полазника.

Ову образовну методу, која помоћу музике подстиче најфиније емоције и креативност код деце, осмислио је 1975. године др Хосе Антонио Абреу, диригент из Венецуеле, уједно и пијаниста, економиста, педагог, активиста и политичар. Програм се од тада раширио у преко 60 земаља и обухватио је четири милиона деце.

На Коларцу, уз Новосађане, наступило је више од стотину деце, учесника овог пројекта, из Јагодине, Врања, Параћина, Обреновца, Сурдулице и Бујановца. Концертом је дириговао Херардо Естрада, виолиниста и перкусиониста из Венецуеле.

Ђурђа Папазоглу, извршни и уметнички директор Music art project – Ел Система из Србије , истиче да се програм за концерт на Коларцу спремао око месец дана.

-Програм је неким учесницима био познат још од раније, јер су га изводили на Нишвил фестивалу у августу 2016. године. У питању су деца из хора музичке школе „Стеван Мокрањацˮ из Врања и деца из хора „Круна од нотаˮ из Обреновца, поред младих перкусиониста из Новог Сада. За другу децу из Новог Сада, Јагодине и Параћина, као и за децу која су се тек од јесени придружила овом пројекту, песме су биле новина. Најинтезивнији рад је био на четвородневном кампу у Врању, у коме смо сву децу која су наступила на концерту (њих 140), окупили да раде са диригентом Херардом Естрадом – каже Папазоглуова.

Деца из новосадског центра, заједно са другарима из других центара, кроз хор али и кроз оркестар (на перкусионистичким инструментима), представила су београдској публици репертоар српских етно песама у духу и стилу фолклорне традиције других народа – џез, као и у стилу модерних жанрова, али и фолклорне мелодије из Африке и Латинске Америке.

– Пошто је Ел Система Србија део већег програма Ел Система Европе и Глобал, у сарадњи са нашим партнерима ми често добијамо њихову нотну грађу. Тако су песме „Хоја хо”, „Поко а поко”, „Мене мајка једну има”, потекле из аустријске организације „Суперар”, где су аутори диригент Енди Иконочеа и хоровођа хора бечких дечака Гералд Вирт – објашњава Папазоглуова.

Рад на тим композицијама трајао је више месеци. Процес је био изузетно компликован, не само за хор уз мањи корпус инструмената, већ и за већи оркестар који укључује и гудаче. Главни творац музичких идеја је хорски диригент из Врања Александра Савић, а музички допринос у духу џеза дали су  аранжери И. Бахун, И. Алексијевић и М. Кончетов.

Од наступа у Београду очекивало се да деца што успешније представе све што су месецима до тада спремали, да успоставе контакт са публиком која је ту, не да их оцењује и процењује, већ да заједно са извођачем подели радост музицирања. Управо тај  резултат је и постигнут.

У наредном периоду, деца из новосадске радионице наставиће да се унапређују у раду са наставницом Мајом Вукобрат, а посећиваће их и диригент Херардо Естрада.

– С обзиром на то да су деца у сарадњи са диригентом Естрадом изузетно перкусионистички напредовала и да смо већ дуже време размишљали о системском увођењу тих инструмената у њихово музичко образовање, амбасада Венецуеле је изјавила да жели да донира деци из Центра за социјални рад града Новог Сада неколико перкусионистичких инструмената – рекла је Папазоглу.

Поред редовних музичко – образовних активности, у будућности се планирају нови концерти у Београду и Новом Саду, чији је циљ да се поново окупе деца из целе Србије.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања