Ускоро почиње фестивал Поезика

06/06/2017

Пето издање фестивала Поезика биће одржано 9. и 10. јуна у Културном центру Новог Сада, најављено је данас на конференцији за новинаре. О програму и учесницима овогдишњег фестивала говорили су уметнички директор Милош Зубац и учесник Немања Нешић.

Првог дана фестивала, од 20.30 часова, у Великој сали КЦНС-a, публика ће моћи да чује једног од победника конкурса Егрета. Исте вечери (21.15), на Великом концерту „Музика и песништво као једноˮ, наступиће Милан Кораћ, Немања Нешић, Милош Зубац и пријатељи.

Како је истакао уметнички директор фестивала Милош Зубац, заједнички концерт представља испуњење давнашње жеље да буде приређен заједнички концерт на којем ће изводити песме радо читаних аутора и песничких великана Милоша Црњанског, Добрише Цесарића, Јована Дучића, Владислава Петковића Диса, Милована Данојлића, Милутина Бојића, Душка Трифуновића, Мирослава Антића, Пера Зубца, Милана Младеновића и других.

Другог дана Поезике, у суботу (17.30), биће приказан документарни филм: „Флориан” , младог редитеља Дариа Буковског, а у Америчком кутку (18 часова) биће организована Радионица Криса Екмана (Chris Eckman), фронтмена групе The Walkabouts из Сијетла, који 14 година живи у Словенији. Он жели да повеже музичаре из наше земље са својом издавачком кућом и да информације о њима проследи у целу Европу. Потом, у 19 часова, на реду је поетско представљање са музичким интермецом – Краљ Чачка, Марко Томаш и Огњенка Лакичевић, а у 21 час, наступиће други победник фестивала Марко Бабовић и концерт групе Stray Dogg.

Фестивал Поезика остварио је сарадњу са многим другим фестивалима у региону и тако успео да промовише младе кантауторе из целог региона. Овогодишњи конкурс кантаутора из региона преслушан је 45. 000 пута, што је јасан показатељ велике заинтересованости за кантауторску музику.

Поезика је музички фестивал регионалног карактера. Окренут је првенствено кантауторима, односно, аутентичним музичким и песничким личностима, али и бендовима којима текстови нису мање важни од музике.

Сви програми фестивала Поезика су бесплатни.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања