Uskoro počinje džez čarolija – Bogat program za 19. Novosadski džez festival

07/11/2017

Uskoro počinje džez čarolija – Bogat program za 19. Novosadski džez festival

 

U susret 19. Novosadskom džez festivalu, koji će biti održan od 15. do 18. novembra, u Klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada upriličena je druga najavna konferencija za novinare.

Direktor KCNS Bojan Panaotović izrazio je nadu da će ovaj festival biti prisutniji u svim velikim medijima, pošto je Novi Sad, zahvaljujući direktoru Fondacije “ Novi Sad 2021“ Nemanji Milenkoviću i njegovim saradnicima, uspeo da se izbori za titulu Evropska prestonica kulture, a zahvaljujući višedecenijskom prilježnom radu Vesne Kaćanski, Novosadaski džez festival postao je jedan od kulturnih simbola ovog grada.

– Suština džeza je da ta sloboda i razbarušenost rastaču svaku uštogljenost i konzervativizam, uskogrudost i gledanje „preko nišana“, naročito kod nas na Balkanu – rekao je Panaotović, dodavši da se ovakvog festivalskog programa ne bi postidela ni jedna evropska i svetska prestonica.

Ove godine započeta je saradnja Fondacije „Novi Sad 2021“ i Kulturnog centra Novog Sada na projektu Novosadskog džez festivala, u vidu realizacije predfestivalskih aktivnosti od 11. do 14. novembra i programskog dela glavnog programa festivala 15.novembra, u Novosadskom pozorištu Ujvideki Szinhaz. Saradnja se ogleda u edukativno – afirmativnom pristupu, internacionalizaciji i promociji mladih novosadskih muzičara i njihovih kolega iz drugih evropskih prestonica: nekadašnja prestonica – Pečuj (2010), buduća prestonica – Plovdiv (2019) i austrijski grad kandidat za titulu prestonice – Sankt Pelten (2024).

Direktor Fondacije „Novi Sad 2021“ Nemanja Milenković naglasio je važnost podizanja kapaciteta institucija kroz programsko osnaživanje, u cilju pružanja doprinosa i prilagođavanja ciljevima i principima koncepta projekta Novi Sad 2021 – Za nove mostove. – Za Fondaciju je od izuzetne važnosti stvaranje mogućnosti za afirmaciju i promociju mladih umetnika, kao i uslova za razvoj publike, predstavljanjem novih uzbudljivih gradskih koncertnih prostora koji kulturne sadržaje čine pristupačnim svima –  istakao je Milenković i pozvao sve da posete Novosadski džez festival 2017. godine.

Urednica i izvršna producentkinja Festivala Vesna Kaćanski naglasila je da će se  prvi dan glavnog programa realizovati u Novosadskom pozorištu Ujvideki Szinhaz, 15. novembra, kada će nastupiti džez orkestri: Trio „AFIUM“ (Pečuj, Mađarska), Grossmutterchen Hatz & Klok (Sankt Polten, Austrija) i Karageorgiev Quartet (Plovdiv,Bugarska. Novosadski džez festival svoj glavni program nastaviće  u Srpskom narodnom pozorištu, od 16. do 18. novembra – rekla je Kaćanski naglasivši da je veliki uticaj na program Festivala i ove godine imao Adam Klemm.

Ona je dodala i da će posle svake večeri biti priređen džem sešn, omiljeni program mnogih Novosađana, koji ujedno predstavlja značajno iskustvo mladim muzičarima.

 Prvi nastup ovogodišnjeg festivalskog programa u Srpskom narodnom pozorištu rezervisan je za Novosadski big bend koji predvodi dirigent Fedor Vrtačnik. On je kazao da će se koncert sastojati iz dve celine – promocija novog CD-a ovog orkestra „Polaris“, objavljenog pod pokroviteljstvom Grada Novog Sada, a u drugom delu nastupiće američka pevačica Deniz King. Ona će predstaviti moderne aranžmane kompozicija iz svog redovnog repertoara. – Ovaj festival velikim čini i to što ove godine na programu imamo dva big benda. Ne verujem da se mnogi veliki festivali mogu da podičiti tom činjenicom – rekao je Vrtačnik.

Basista Vladimir Samardžić, koji je ostvario internacionalnu karijeru, nastupiće u dva navrata. Najpre, kao spoljni saradnik Big Benda, s kojim je ove godine često svirao, a drugi nastup podrazumevaće predstavljanje Samardžićevog autorskog projekta, ostvaren sa našim muzičarem Nenadom Gajinom koji živi i radi u Parizu, saksofonistom Felipeom Salesom i bubnjarem Mokhtarom Sambom.

Uroš Šećerov, član Saveta festivala, a ove godine i učesnik Novosadskog džez festivala, naglasio je da ga raduje činjenica što će ove godine na festivalu prvi put nastupiti veliki broj srpskih muzičara koji su evropske i svetske zvezde. Dodao je da će u saradnji sa Jasnom Jovićević, na ovogodišnjem Novosadskom džez festivalu 16. i 17. novembra biti održana radionica, gde će polaznici imati prilike da saznaju šta je Free Jazz. Potom, drugog dana ove radionice, biće prikazane muzičke skulpture Vladimira Labata, u studiju za art integralnu improvizaciju na Popovici, čije se muziciranje bazira na alikvotnim tonovima.

U okviru glavnog programa, podsetimo, nastupiće čuveni bubnjar Bili Kobam sa svojim kvintetom, italijanski pijanista Antonio Farao, uz našeg bubnjara Vladimira Kostadinovića, Kvartet saksofotniste Migela Zenona, Trio Dušana Jevtovića, sastav Keka Fornarelija, trio Kurta Rozenvinkela sa italijanskim basistom Dariom Deidom, što predstavlja highlight ovogodišnjeg Festivala i Big bend RTS uz trombonistu Semjuela Blejzera.

 

Cena pojedinačne ulaznice za koncertno veče u Novosadskom pozorištu – Újvideli szinház je 400,00 dinara. U Novosadskom pozorištu – Újvideli szinház se pojedinačne ulaznice prodaju samo 15. novembra. Vreme prodaje od 11 – 20h. Cena pojedinačnih ulaznica za koncertne večeri u Srpskom narodnom pozorištu iznosi 800,00 dinara. Vreme prodaje od 11 – 20h. Cena kompleta ulaznica  za sve četiri večeri iznosi 2.300,00 dinara.

Prijave za radionice vrše se putem zvaničnog sajta Novosadskog džez festivala  www.novisadjazzfestival.rs

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања