Ускоро почиње 46. Интернационални фестивал алтернативног и новог театра – ИНФАНТ

13/06/2019

Интернационални фестивал алтернативног и новог театра ИНФАНТ, 46. по реду, који организује Културни центар Новог Сада, биће одржан од 25. јуна до 2. jула 2019. године под мотом „Потрага за људскошћу“.  Тим поводом, на конференцији за новинаре, данас, 13. јуна  2019. године, у Клубу „Трибина младих“ КЦНС-а говорили су: Бојан Панаотовић, директор КЦНС-а, Сања Крсмановић Тасић, селекторка фестивала, Лазар Јованов из Фондације Нови Сад ЕПК 2021 и Симон Грабовац, уредник Фестивала.

Директор КЦНС-а Бојан Панаотовић истакао је да већ сама чињеница да овај фестивал траје 46 година говори о његовом значају и квалитету о чему, уосталом, деценијама похвално говоре инострани и домаћи театролози.  Осврнувши се на дугогодишњу сарадњу КЦНС-а и Фондације 2021 на чијем оснивачком акту је његов потпис, директор Панаотовић је рекао да је КЦНС поносан што је ИНФАНТ интегрални део програма ЕПК 2021.

– У менаџменту КЦНС-а дали смо Симону Грабовцу и сарадницима потпуну креативну слободу и зато имамо фестивал вредан сваког поштовања. Желимо да ИНФАНТ буде што посећенији, да привуче што више публике – рекао је Панаотовић.

Селекторка ИНФАНТ-а Сања Крсмановић Тасић пре коначног одабира погледала је више од 80 представа уживо и на снимцима и ако би требало да се из њих извуче заједничка порука, она би гласила: оно што нам понајвише данас недостаје јесу  људскост и трагање за оним хуманим у нама.

– Сматрам да револуција која треба да нам се деси јесте револуција у односима људи према себи самима, једних с другима и у нашем односу према природи  – казала је Крсмановић Тасић.

У име Фондације Нови Сад ЕПК 2021 Лазар Јованов казао је да је са титулом ЕПК Нови Сад добио велику одговорност да и даље развија своје културне капацитете. Он је подсетио да су највећи културни брендови настали управо у КЦНС-у и да је сарадња ЕПК 2021 и КЦНС-а сасвим природан след ствари.

Уредник фестивала Симон Грабовац навео је да ће се на предстојећем ИНФАНТ-у играти представе из осам земаља: Италије, Немачке, Палестине, Јужне Кореје, Чешке, Швајцарске, Француске и Србије.

– Град Нови Сад финансира око 90 одсто овог фестивала и то треба нарочито истаћи, јер нема много градова који стоје иза овакве врсте уметности. У покровитељство су се укључиле и Република Србија и Покрајина Војводина, а ту су и Француски институт, Фондација 2021 и Италијански културни центар – рекао је Грабовац.

Овогодишњи ИНФАНТ свечано ће отворити плесна трупа Тула Лимнејос из Немачке са представом „Бес“ на сцени „Јован Ђорђевић“ у СНП-у. Ово је комад о шоку и протесту, води нас у свет контрадикција у којем се дубоко осећа немир.

Србију ће представљати Рефлектор театар са документарном представом „Смрт Фашизму! О рибарима и слободи“, „Пошто гвожђе” Бертолда Брехта (Факултет драмских уметности) и „Емигранти“ (Три гроша). Затим, у сарадњи са фондацијом Матера (Италија) и престоницом културе за 2019. годину, биће одиграна представа „Људска срамота“.

Наредних дана овогодишњег ИНФАНТ-а одиграће се представе: „Сребрни нож“ и „Грешка при слетању“ Гоблин партија из Јужне Кореје, Фекете серетлек из Чешке са представом „Кар“, „Северна страна“ Ан лу пур лом из Француске, комад „Енхедуана“ уметнице Аштар Муалем из Палестине и „Ромео, Ромео, Ромео“ Џошуе Монтена из Швајцарске. Поред главног програма, на 46. ИНФАНТ-у биће и пратећи програм у оквиру кога ће се одиграти породичне представе.

Све представе биће игране у Културном центру Новог Сада, Српском народном позоришту, Позоришту младих, Новосадском позоришту и на више отворених локација као што су Футошки и Дунавски парк.

Улазнице ће бити у продаји од 17. јуна. Цена   појединачних улазница за представе биће 500 динара, а за студенте и организоване посете износиће 300 динара.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања