Ускоро почиње 20. Новосадски џез фестивал

31/10/2018

У сусрет Новосадском џез фестивалу, 20. по реду, чији ће главни концертни програм бити одржан од 15. до 17. новембра у Српском народном позоришту љубитељима џеза донеће право освежење у виду одличних музичара и концерата,  али и фантастичних џем сешна, уводних и пратећих програма Овогодишњи програм џез смотре најавила је Весна Каћански, уредница и извршни продуцент Фестивала.

– У уводном програму, који почиње 6 – 12. новембра на Академији уметности биће уприличене радионице за које претпостављамо да ће изазвати интересовање већег броја џез музичара из Новог Сада, али и из других градова Србије. Први пут имаћемо прилику да угостимо у Новом Саду музичаре са The Berklee Global Jazz Institute. Реч је о бенду који ће наступати другог фестивалског дана, а на челу је Марко Пињатаро, професор, саксофониста и директор ове институције који ће држати радионицу од 12. до 15. новембра – најавила је Каћански, додајући да ће бити одржаване и радионице посвећене инструментима, а да је на овогодишњем Фестивалу уведена и новина, а то је радионица за педагоге.

Такође, у уводном програму биће приређене и радионице за децу и младе у сарадњи са Центром за социјални рад који држи радионицу по програму „Ел система“, а биће организована и радионица у сарадњи са ШОСО „Милан Петровић“. Тим поводом, 9. новембра,  биће уприличена и заједничка радионица у Културном центру Новог Сада, на „Трибини младих“, на којој ће деца из свих институција заједно учествовати.

Део овогодишњег џез фестивала су и концерти. Од 6. до 14. новембра новосадска публика моћи ће да ужива у изведбама Џез хора Факултета музичке уметности, у Оркестру Александра Дујина и у плесном оркестру Радио Телевизије Војводине, као и у изведби Dragon’s Fuelkestra и Триа Јовићевић-Војчински–Миклош (брод Цепелин). Новосадску џез публику забављаће и Бенд Иван Швагер Амбире и Jazz Connection.

У главном концертном програму учествоваће 10 оркестара. То су: Macha Gharibian Trio, Julia Siedl Trio, The Steve Wilson& Wilsonian’s Grain, Shalosh, The Jeff „Tain Watts Quartet, Seamus Blake & French connection, The Berklee Global Jazz Institute Ambassadors ft Marco Pignataro, a посебан пројекат 20. Новосадског џез фестивала представљаће Jumbo Big Band који ће свирати у суботу, 17. новембра. Састоји се од три биг бенда: Џез оркестар ХРТ, Биг бенд РТС и Биг бенд РТВ СЛО.

Улазнице за фестивал биће у претпродаји у Српском народном позоришту од 5. новембра по цени од  900,00 динара за појединачну, односно 2400 динара за комплет.

Као и свих претходних година, и ове године Новосадски џез фестивал подржао је Град Нови Сад. Подршку су пружили и Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, Фондација „Нови Сад 2021“, Амбасада Израела, Аустријски културни форум, Француски институт за културу, ОТП банка, као и Јавна медијска установа РТВ, Вечерње новости, Новосадска ТВ, Радио 021, Дневник и многи други.

 

Уводни програм можете погледати овде.

Пратећи програм можете погледати овде.

Главни концертни програм можете погледати овде.

 

 

 

 

 

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања