Уручењем награда свечано затворен 45. ИНФАНТ

02/07/2018

Проглашењем победника и уручењем награда, у Великој сали новосадског Културног центра, вечерас, 2. јула 2018. године, завршен је 45. Интернационални фестивал алтернативног и новог театра – ИНФАНТ.

 

Једногласном одлуком овогодишњег жирија, у саставу: Јелена Миовић, драматург у Атељеу 212, Иван Правдић, професор Академије уметности у Новом Саду и Весна Драгојлов, која се бави граничним облицима електронске уметности, награда за најуспешнију представу у целини додељена је комаду „Волитант“ плесне компаније „Гоби“ из Мађарске.

https://youtu.be/e6HneNOwo2g

Ова представа, како је наведено у образложењу жирија, показала је „чудесне могућности минимализма у свим позоришним сегментима, а само једно тело изузетне Рите Гоби ослобођено је родне одређености“.

 Друга награда за најоригиналније истраживање једног од сегмената позоришног језика додељена је представи „Девојчица са жицама“ Словенског народног гледалишча и Moving Music Theatre из Македоније.

За изузетну експресивност на граничном подручју између подручја позоришта и осталих уметности, трећу награду поделиле су две представе – „Поздрави га и пољуби ми га“ позоришне трупе „Артопија“ из Македоније и „У изградњи“ позоришне трупе „Даваи“ из Израела.

– На овогодишњем ИНФАНТ-у имали смо прилику да видимо нова кретања у позоришту са пуно елемената оригиналности и иновација у позоришном контексту, добро осмишљених и режија и текстова – казала је у име жирија Весна Драгојлов и упутила похвале селектору фестивала Симону Грабовцу и његовим сарадницима у Културном центру Новог Сада.

У част награђених, изведена је представа „Интима“ Породице бистрих потока из Србије.

Овогодишњи ИНФАНТ почео је 25. јуна и публици у Новом Саду понудио је 11 представа из Француске, Израела, Шпаније, Словеније, Македоније, Мађарске, Русије и Србије.

https://youtu.be/iBDIakVaVd4

 

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања