„UMETNOST KONTAKTA U GEŠTALT TERAPIJI“

04/05/2015

Ljudski kontakt kao lek današnjem vremenu

 

Pred punom Tribinom mladih novosadskog Kulturnog centra, održana je još jedna Psihopolisova tribina na temu „Umetnost kontakta u Geštalt terapiji“. Povod okupljanju bila je i promocija knjige „Geštalt terapija-Umetnost kontakta“ Serža Žinžera, u izadnju „Psihopolis instituta“.
O važnosti kontakta kao autentičnog odnosa među ljudima, ali i paradoksu izazvanom novim tehnologijama, komunikacijama koje su potpuno promenile prirodu kontakta, a ljude učinile usamljenijim nego ikada, govorile su psiholozi i geštalt terapeuti, Sanja Bratina, Ivana Vidaković i Dragana Ilić.

Posetiocima je pojašnjeno na koji način i zbog čega je ova vrsta terapije izuzetno dobra za upotrebu u svakodnevnom životu, ali i to u kojim situacijma je takvu terapiju najbolje primenjivati. Predavači su, kroz određene vežbe u kojima su učestvovli posetioci, približili efekat geštalt terapije. Publika se međusobno upoznavala u određenim fazama- verbalnom i neverbalnom komunikacijom, a nakon vežbe koja je dala rezultate, atmosfera na Tribini mladih bila je potpuno drugačija., te su posetioci konstantno učestvovali u razgovoru.

Geštalt terapija je pravac u psihoterapiji čiji je osnivač Fric Perls, koji je napustio ortodoksnu psihoanalitičku teoriju i osnovao sasvim novi pravac u psihoterapiji, a koji je veoma efikasan u lečenju neuroza, pre svega. Prema rečima psihološkinje i geštalt psihoterapeutkinje, Sanje Bratine ova metoda terapije zasniva se na teoriji da je ljudski kontakt lekovit i da se na taj način događa korektivno iskustvo. – Ova terapija je široko primenljiva, i trenutno se u našoj zemlji primenjuje u javnim ustanovama. Kao i većina drugih terapijskih pravaca i ovaj može da reši veliki broj problema, ali i da pomogne onima kojima je teško da stupe u kontakt sa okolinom – rekla je Bratina. Ono što je naglasila jeste da uz pomoć ove terapije dolazi do poboljšanja u interakciji između pacijenta i terapeuta u dijaloškom odnosu.

Iz geštaltisčke perspektive, kvalitetno življenje je utemeljeno na svesnosti osobe o svom životu i ponašanju, a ljudi su uz pomoć nje sposobni da budu svesni svojih senzacija, misli, emocija, opažanja. Takođe, postaju sposobni da kroz samosvest biraju i budu odgovorni za svoje izbore i zadovolje svoje potrebe. Na taj način, zdravlje u geštalt terapiji karakterišu aktivnost, kontakt, izbor i autentičnost, dok nezdrava stanja odlikuju zastoji, otpori, rigidnost i kontrola uz pristunu aksioznost.

Foto: Milica Stojanac

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja