„УМЕТНОСТ КОНТАКТА У ГЕШТАЛТ ТЕРАПИЈИ“

04/05/2015

Људски контакт као лек данашњем времену

 

Пред пуном Трибином младих новосадског Културног центра, одржана је још једна Психополисова трибина на тему „Уметност контакта у Гешталт терапији“. Повод окупљању била је и промоција књиге „Гешталт терапија-Уметност контакта“ Сержа Жинжера, у изадњу „Психополис института“.
О важности контакта као аутентичног односа међу људима, али и парадоксу изазваном новим технологијама, комуникацијама које су потпуно промениле природу контакта, а људе учиниле усамљенијим него икада, говориле су психолози и гешталт терапеути, Сања Братина, Ивана Видаковић и Драгана Илић.

Посетиоцима је појашњено на који начин и због чега је ова врста терапије изузетно добра за употребу у свакодневном животу, али и то у којим ситуацијма је такву терапију најбоље примењивати. Предавачи су, кроз одређене вежбе у којима су учествовли посетиоци, приближили ефекат гешталт терапије. Публика се међусобно упознавала у одређеним фазама- вербалном и невербалном комуникацијом, а након вежбе која је дала резултате, атмосфера на Трибини младих била је потпуно другачија., те су посетиоци константно учествовали у разговору.

Гешталт терапија је правац у психотерапији чији је оснивач Фриц Перлс, који је напустио ортодоксну психоаналитичку теорију и основао сасвим нови правац у психотерапији, а који је веома ефикасан у лечењу неуроза, пре свега. Према речима психолошкиње и гешталт психотерапеуткиње, Сање Братине ова метода терапије заснива се на теорији да је људски контакт лековит и да се на тај начин догађа корективно искуство. – Ова терапија је широко применљива, и тренутно се у нашој земљи примењује у јавним установама. Као и већина других терапијских праваца и овај може да реши велики број проблема, али и да помогне онима којима је тешко да ступе у контакт са околином – рекла је Братина. Оно што је нагласила јесте да уз помоћ ове терапије долази до побољшања у интеракцији између пацијента и терапеута у дијалошком односу.

Из гешталтисчке перспективе, квалитетно живљење је утемељено на свесности особе о свом животу и понашању, а људи су уз помоћ ње способни да буду свесни својих сензација, мисли, емоција, опажања. Такође, постају способни да кроз самосвест бирају и буду одговорни за своје изборе и задовоље своје потребе. На тај начин, здравље у гешталт терапији карактеришу активност, контакт, избор и аутентичност, док нездрава стања одликују застоји, отпори, ригидност и контрола уз пристуну аксиозност.

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања