Umetničke lutke Sanje Poštić premijerno u Srbiji u Malom likovnom salonu

16/09/2014

Kako „život ipak preživi“ pokazala nam je umetnica Sanja Poštić svojom izložbom „Moralni egzorcizam” umetničkih lutaka iz projekta „Temori dolls“, premijernom u Srbiji. Nakon uspešnih izložbi u Koreji i Južnoj Africi, dizajnerka Sanja Poštić je po prvi put izložila svoje ručno rađene umetničke lutke na izložbi koja je u ponedeljak otvorena u Malom likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada. Izrađuje ih još od 2008. godine i njen projekat „Temori dolls“ inspirisan je crtežima drugih umetnika, poznatim scenama iz filmova, remek delima istorije umetnosti, samim ličnostima umetnika-teoretičara koji su u prošlom veku drastično uticali na shvatanje umetnosti, ali i pojavama iz domena popularne kulture, tradicije, etnografije, svakodnevnog života.

– Sanja Poštić nam na pravi način pokazuje da primenjena umetnost ne treba da bude ignorisana. Njen umetnički izraz je izuzetno savremen, ona putem lutaka govori kritički i o pop kulturi i o istoriji umetnosti, kao i o savremenoj umetnosti, tako da je ovo veoma specifično za našu umetničku scenu. Ovo je pravi pop događaj. Voleo bih da večeras dođe mnogo mladih ljudi koji bi mogli upravo na ovoj izložbi da vide, dodirnu, dožive angažovanu umetničku misao, da vide kako ona može da se oblikuje na „uradi sam“ način. Da vide i dožive kako Sanja Poštić sama sa svojom iglom, sa svojim krpicama, sa svojom maštom i sa svojim zaista širokim interesovanjem, dočarava naš svet putem lutaka, postavljajući nam pitanje: jesmo li mi lutke u ovom našem sistemu, kako političkom, tako i civilizacijskom, kulturnom i svakom drugom, izjavio je neposredno pre otvaranja izložbe Dragan Protić iz grupe „Škart“ koji je i na samom otvaranju izveo performans „Lud-ko-lut-ka“.

Protićeva želja da na izložbu dođu mladi se ispunila. Publika je u Malom likovnom salonu sve vreme znatiželjno posmatrala umetničke objekte s lutkama, sa zainteresovanim izrazom na licima naročito nakon čitanja naslova dela po kojima se može nastaviti dalje promišljanje o izloženom eksponatu. Nije li to prava uloga umetnika – da skreće pažnju na detalje, da postavlja pitanju? Da, isto toliko koliko iznenađuje činjenica koju je tehniku izabrala da nam nešto saopšti, toliko iznenađuje i zaista širok dijapazon njenih uočavanja naše svakodnevice, istorije kulture i civilizacije uopšte.

Sanja Poštić ovom izložbom nudi „čašu žuči u čaši meda“ jer, „kako je moguće upotrebiti nešto tako nežno i delikatno, kao što je to mekana lutka nalik dečjoj igrački, u prikazu tako grube i surove teme kao što je nasilna smrt“ – zapitao se i Siniša Dautović u izuzetnom tekstu kataloga koji prati ovu izložbu. Dautović skreće pažnju i na činjenicu da su lutke u modernoj umetnosti odigrale veću ulogu nego što bi se to na prvi pogled moglo učiniti, i u kom nas podseća na brojne poznate umetnike koji su koristili lutke za iskazivanje svog umetničkog izraza.

Ovu premijernu i jedinstvenu postavku možete pogledati do 26. septembra ove godine u Malom likovnom salonu KCNS (Bulevar Mihajla Pupina 9).

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja