Уметничке лутке Сање Поштић премијерно у Србији у Малом ликовном салону

16/09/2014

Како „живот ипак преживи“ показала нам је уметница Сања Поштић својом изложбом „Морални егзорцизам” уметничких лутака из пројекта „Temori dolls“, премијерном у Србији. Након успешних изложби у Кореји и Јужној Африци, дизајнерка Сања Поштић је по први пут изложила своје ручно рађене уметничке лутке на изложби која је у понедељак отворена у Малом ликовном салону Културног центра Новог Сада. Израђује их још од 2008. године и њен пројекат „Temori dolls“ инспирисан је цртежима других уметника, познатим сценама из филмова, ремек делима историје уметности, самим личностима уметника-теоретичара који су у прошлом веку драстично утицали на схватање уметности, али и појавама из домена популарне културе, традиције, етнографије, свакодневног живота.

– Сања Поштић нам на прави начин показује да примењена уметност не треба да буде игнорисана. Њен уметнички израз је изузетно савремен, она путем лутака говори критички и о поп култури и о историји уметности, као и о савременој уметности, тако да је ово веома специфично за нашу уметничку сцену. Ово је прави поп догађај. Волео бих да вечерас дође много младих људи који би могли управо на овој изложби да виде, додирну, доживе ангажовану уметничку мисао, да виде како она може да се обликује на „уради сам“ начин. Да виде и доживе како Сања Поштић сама са својом иглом, са својим крпицама, са својом маштом и са својим заиста широким интересовањем, дочарава наш свет путем лутака, постављајући нам питање: јесмо ли ми лутке у овом нашем систему, како политичком, тако и цивилизацијском, културном и сваком другом, изјавио је непосредно пре отварања изложбе Драган Протић из групе „Шкарт“ који је и на самом отварању извео перформанс „Луд-ко-лут-ка“.

Протићева жеља да на изложбу дођу млади се испунила. Публика је у Малом ликовном салону све време знатижељно посматрала уметничке објекте с луткама, са заинтересованим изразом на лицима нарочито након читања наслова дела по којима се може наставити даље промишљање о изложеном експонату. Није ли то права улога уметника – да скреће пажњу на детаље, да поставља питању? Да, исто толико колико изненађује чињеница коју је технику изабрала да нам нешто саопшти, толико изненађује и заиста широк дијапазон њених уочавања наше свакодневице, историје културе и цивилизације уопште.

Сања Поштић овом изложбом нуди „чашу жучи у чаши меда“ јер, „како је могуће употребити нешто тако нежно и деликатно, као што је то мекана лутка налик дечјој играчки, у приказу тако грубе и сурове теме као што је насилна смрт“ – запитао се и Синиша Даутовић у изузетном тексту каталога који прати ову изложбу. Даутовић скреће пажњу и на чињеницу да су лутке у модерној уметности одиграле већу улогу него што би се то на први поглед могло учинити, и у ком нас подсећа на бројне познате уметнике који су користили лутке за исказивање свог уметничког израза.

Ову премијерну и јединствену поставку можете погледати до 26. септембра ове године у Малом ликовном салону КЦНС (Булевар Михајла Пупина 9).

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања