Umetnici iz Francuske predstavili se Novosađanima

04/07/2017

Nastavljajući u ritmu programskog razvijanja, u okviru uvodnog dela manifestacije Novi Sad Open Art, 4. jula u Klubu „Tribina mladih“ , tri mlada umetnika iz Francuske   predstavili su se novosadskoj publici grupnom izložbom pod nazivom “Collective Province” ; a u okviru Exit festivala u “State of Exit” zoni održana je panel-diskusija pod nazivom “Afirmacija madih umetnika i sloboda komunikacije kroz umetnost danas, iskustva iz Francuske”. Na panelu su, osim umetnika iz Francuske, učestvovali i zamenica direktora KCNS-a Sunčica Marković, istoričarka umetnosti Biljana Jotić i umetnica iz Srbije Kristina Perković. 

 

Kroz neformalan razgovor umetnici su ispričali svoja iskustva, ali i dali savet svima koji žele da svoju karijeru razvijaju i u inostranstvu. Istočna Evropa inspirisala je sva tri umetnika, a gostovanjem na ovoj umetničkoj manifestaciji uputila je i našu publiku u rezultate aktivnih istraživanja savremenih društvenih pojava i eksperimenata koji su pratili istraživanja.

 

 

Za svu trojicu zajednički je automatizam u umetničkom izražavanju, koga biraju u cilju najboljeg predstavljanja sopstvenog odnosa prema umetničkom stvaranju. Pojam automatizma podrazumeva autonomiju, slobodu i najmanje moguće kontrolisan potez, trenutak  istinskog prepuštanja nesvesnim i instiktivnim potrebama za izrazom. Aktivnu ulogu umetnika u kritici savremenog društva i angažovano umetničko stvaranje uključuju interaktivan odnos posmatrača i publike, koja je i sama deo tog istog društva.

Svaki od ove trojice umetnika, koji su rođeni istih, 90-ih godina u Francuskoj, na sebi svojstven umetnički način pristupa kreativnom trenutku stvaranja i nudi svojstven odgovor.

Autorski projekat Dani Otvorene Umetnosti u Novom Sadu (NOA) održava se ove godine četvrti put u organizaciji Kulturnog centra Novog Sada. Svake godine autori projekta predstavljaju nove programske ideje u cilju promocije umetnika mlađe generacije.  Do sada, realizovane su razne grupne izložbe, tematske tribine, likovni susreti umetnika, kreativne likovne radionice za decu, humanitarne aukcije, umetničke šetnje na otvorenom, slikanje uživo i slično.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja