Уметници из Француске представили се Новосађанима

04/07/2017

Настављајући у ритму програмског развијања, у оквиру уводног дела манифестације Нови Сад Опен Арт, 4. јула у Клубу „Трибина младих“ , три млада уметника из Француске   представили су се новосадској публици групном изложбом под називом „Collective Province“ ; а у оквиру Exit фестивала у „State of Exit“ зони одржана је панел-дискусија под називом „Афирмација мадих уметника и слобода комуникације кроз уметност данас, искуства из Француске“. На панелу су, осим уметника из Француске, учествовали и заменица директора КЦНС-а Сунчица Марковић, историчарка уметности Биљана Јотић и уметница из Србије Кристина Перковић. 

 

Кроз неформалан разговор уметници су испричали своја искуства, али и дали савет свима који желе да своју каријеру развијају и у иностранству. Источна Европа инспирисала је сва три уметника, а гостовањем на овој уметничкој манифестацији упутила је и нашу публику у резултате активних истраживања савремених друштвених појава и експеримената који су пратили истраживања.

 

 

За сву тројицу заједнички је аутоматизам у уметничком изражавању, кога бирају у циљу најбољег представљања сопственог односа према уметничком стварању. Појам аутоматизма подразумева аутономију, слободу и најмање могуће контролисан потез, тренутак  истинског препуштања несвесним и инстиктивним потребама за изразом. Активну улогу уметника у критици савременог друштва и ангажовано уметничко стварање укључују интерактиван однос посматрача и публике, која је и сама део тог истог друштва.

Сваки од ове тројице уметника, који су рођени истих, 90-их година у Француској, на себи својствен уметнички начин приступа креативном тренутку стварања и нуди својствен одговор.

Ауторски пројекат Дани Отворене Уметности у Новом Саду (НОА) одржава се ове године четврти пут у организацији Културног центра Новог Сада. Сваке године аутори пројекта представљају нове програмске идеје у циљу промоције уметника млађе генерације.  До сада, реализоване су разне групне изложбе, тематске трибине, ликовни сусрети уметника, креативне ликовне радионице за децу, хуманитарне аукције, уметничке шетње на отвореном, сликање уживо и слично.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања