„Ухвати филм“ 17. пут мења перспективе у Културном центру Новог Сада

16/09/2019

Богат и разноврстан програм обележиће 17. Међународни филмски фестивал Ухвати филм, који се одржава од 23. до 29. септембра од 18 часова у Културном центру Новог Сада у организацији КАО Парнас. Током седам фестивалских дана, публика ће потпуно БЕСПЛАТНО уживати у премијерним пројекцијама краткометражних филмова из свих крајева света и квалитетном пратећем програму који мења перспективе.

Фестивал ће бити свечано отворен у понедељак 23. септембра од 18 часова уз дружење са пријатељима и донаторима. Отварање ће обележити музички наступ Дражена Стојшина и Стефана Рудакијевића (МузикаНова), по тексту Миодрага Петровића, као и пројекција прошлогодишњих награђених филмова „Бориа“ и „Ловац на таленте“. Публика ће моћи уживати и у изложби предмета од рециклираног папира, чији су аутори корисници Радног центра ШОСО „Милан Петровић“ са домом ученика.

Пратећи програм наставља се 24. септембра од 18 часова, разговором са поводом: „ТИ ВРЕДИШ – где су, шта раде актери филмова са претходних Фестивала?”. Публика ће још једном погледати снажне документарне филмове у којима су учествовали омиљени ликови, а затим директно од њих сазнати њихове тренутне животне путеве и колико их је документовање сопственог живота променило и унапредило.

Мењање перспектива Ухвати филм наставља и 25. септембра од 18 часова. Након снажног перформанса Оливере Марић и Тање Јосић „Секс и насиље: од шест до тридесет шест“, настао по тексту Маријане Чанак, следи разговор: „ХАЈДЕ ДА НЕ ЋУТИМО: сексуално насиље над женама са инвалидитетом“. Заједно са гостима из струке, трибина ће освестити специфичности сексуалног насиља над женама са инвалидитетом и истаћи одговорност свих нас да о овој важној теми говоримо, не окрећемо главу пред било којим видом насиља и реагујемо.

Окосница фестивала биће сам филмски такмичарски програм, који се одржава се од 26. до 29. септембра од 18 часова. Чине га премијерне пројекције чак 39 филмова из 18 земаља света, након чега следе разговори са поводом са ауторима филмова, гостима и публиком. Ове године на реперотару су анимирани, играни и документарни филмове, класичних и некласичних филмских формата.

Сваки појединачан филмски дан пратиће тематски разговор са поводом:

• У четвртак 26. септембра биће приказани филмови о Европи, након пројекција следи разговор са поводом: „Прича о Европи“, где ће се говорити о европским вредностима.

• У петак, 27. септембра на програму су филмови из Русије и Азије, и разговор са поводом: „Како (зашто) филм утиче на нас?“ у оквиру којег ће се сабирати утисци о одгледаним филмовима и говорити о моћи филма да осетимо и променимо се.

• У суботу, 28. септембра у фокусу су жене са инвалидитетом, а разговор са поводом посвећен је теми: „Зашто женама са инвалидитетом не требају бајке?“.

• У недељу, 29. септембра, на репертоару су филмови који померају границе науке и људске спознаје. Разговор са поводом стога је резервисан за тему: „Зашто нам је тешко прихватити инвалидитет“ у оквиру којег ће се дебатовати о (не)рађању и усвајању деце са инвалидитетом, као и удомљавања животиња са инвалидитетом.

Завршног дана Фестивала, биће организована акција донирања за куце и маце са инвалидитетом за удружење СПАНС. Уз донацију поклањамо беџ!

Током целокупног трајања манифестације, у холу биоскопа Културног центра Новог Сада, биће постављене изложбе фотографија ликовних радова Анамарие Брашњо и фотографија Маје Томић – „Приче о…“

Завеса на 17. поглавље Ухвати филм фестивала биће спуштена у петак 29. септембра проглашењем награђених филмова овогодишњег Фестивала.

Сви програми фестивала су прилагођени глувима (филмови титловани, говорни сегменти преводе се на знаковни језик).

Међународни филмски фестивал Ухвати филм одржава се од 2003. у Новом Саду и обухвата пројекције филмова и пратећи програм на тему инвалидности. Једини је регионални филмски фестивал о инвалидности, који након новосадског, своје издање има и у Ријеци, Бањалуци и Котору.

Овогодишње 17. издање Ухвати филм Нови Сад одржава се под мотом „Ти вредиш“, са жељом да покаже колико сви вредимо без обзира на различитости и да удруженим снагама можемо да променимо перспективе. Његову реализацију подржало је Министарство културе и информисања Републике Србије, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и ЕРСТЕ банка.

Комплетан и детаљан програм фестивала Ухвати филм доступан је на:

http://sr.uhvatifilm.org/program .

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања