UGLJEŠA COLIĆ – IZLOŽBA SLIKA „BERMUDSKI TROUGAO TELESNOSTI“

17/03/2015

 

Žena kao predmet sveobuhvatne inspiracije

 

 

Izložba slika Uglješe Colića „Bermudski trougao telesnosti“ svečano je otvorena u punoj Tribini mladih Kulturnog centra Novog Sada. Izložbu su otvorili likovni i književni kritičar Draško Ređep i autor.

Mladi umetnik Ulješa Colić svojim slikama fascinirao je Novosađane koji su u velikom broju došli da pogledaju njegove radove. U ovom ciklusu, autor se bavi ženom kao predmetom inspiracije, a njegov glavni detalj je svakako „akt“, slika ženskog tela, gde svaki rad ima svoj dominantni detalj. On se zahvalio mnogobrojnim posetiocima koji su došli na njegovu izložbu, i na taj način podržali ono što radi.

Likovni i književni kritičar Draško Ređep rekao je da su radovi ovog mladog umetnika vredni pažnje, i da ga čeka svetla budućnost.

 – Uglješa Colić je krenuo da istražuje, ali njegovo istraživanje se fokusira na najposećenijem delu sveta, takozvanom „bermudskom trouglu telesnosti“. Taj famozni trougao su isto tako istraživali Tartalja, Uzelac i Konjović. Ovo istraživanje nije razrogačeno, već ovaj mladi umetnik to radi na drugačiji, čak interesantniji način. Ono što je karakteristično za njegov stil, kao što je Konjović imao svoj, jeste da ni na jednoj slici nemate glavu. Na taj način on ukazuje na druge detalje. – rekao je Ređep.

Colićevi aktovi poznaju samo lepu telesnost i nijedan drugi predmet koji bi odnosnom sugerisao neko vanjsko značenje lepote. Svaka veza lepe telesnosti sa nekim predmetom otvara telesnosti prostornost, pitanje o njenom odnosu sa drugim predmetima, ali tada to nije akt koji smisao lepote uopšte ima kao svoju osećajnu osnovu, već ostaje samo jedna određena telesna privlačnost koja ostaje utopljena u nju.

Uglješa Colić rođen je u Novom Sadu 1989. godine. Srednju školu za dizajn i primenjenu umetnost „Bogdan Šuput“ završio je u rodnom gradu, a Akademiju lepih umetnosti u Beogradu na odseku za slikarstvo, završio je u klasi profesora Saše Filipovića. Na istoj Akademiji je stekao master diplomu iz slikarstva. Do sada je imao 20 samostalnih i tridesetak grupnih izložbi. Učestvovao je na tridesetak likovnih kolonija u zemlji i inostranstvu. Član je Udruženja nezavisnih umetnika Novog Sada.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=twQRuSNttPg[/youtube]

Foto: Milica Stojanac

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja