УГЉЕША ЦОЛИЋ – ИЗЛОЖБА СЛИКА „БЕРМУДСКИ ТРОУГАО ТЕЛЕСНОСТИ“

17/03/2015

 

Жена као предмет свеобухватне инспирације

 

 

Изложба слика Угљеше Цолића „Бермудски троугао телесности“ свечано је отворена у пуној Трибини младих Културног центра Новог Сада. Изложбу су отворили ликовни и књижевни критичар Драшко Ређеп и аутор.

Млади уметник Уљеша Цолић својим сликама фасцинирао је Новосађане који су у великом броју дошли да погледају његове радове. У овом циклусу, аутор се бави женом као предметом инспирације, а његов главни детаљ је свакако „акт“, слика женског тела, где сваки рад има свој доминантни детаљ. Он се захвалио многобројним посетиоцима који су дошли на његову изложбу, и на тај начин подржали оно што ради.

Ликовни и књижевни критичар Драшко Ређеп рекао је да су радови овог младог уметника вредни пажње, и да га чека светла будућност.

 – Угљеша Цолић је кренуо да истражује, али његово истраживање се фокусира на најпосећенијем делу света, такозваном „бермудском троуглу телесности“. Тај фамозни троугао су исто тако истраживали Тартаља, Узелац и Коњовић. Ово истраживање није разрогачено, већ овај млади уметник то ради на другачији, чак интересантнији начин. Оно што је карактеристично за његов стил, као што је Коњовић имао свој, јесте да ни на једној слици немате главу. На тај начин он указује на друге детаље. – рекао је Ређеп.

Цолићеви актови познају само лепу телесност и ниједан други предмет који би односном сугерисао неко вањско значење лепоте. Свака веза лепе телесности са неким предметом отвара телесности просторност, питање о њеном односу са другим предметима, али тада то није акт који смисао лепоте уопште има као своју осећајну основу, већ остаје само једна одређена телесна привлачност која остаје утопљена у њу.

Угљеша Цолић рођен је у Новом Саду 1989. године. Средњу школу за дизајн и примењену уметност „Богдан Шупут“ завршио је у родном граду, а Академију лепих уметности у Београду на одсеку за сликарство, завршио је у класи професора Саше Филиповића. На истој Академији је стекао мастер диплому из сликарства. До сада је имао 20 самосталних и тридесетак групних изложби. Учествовао је на тридесетак ликовних колонија у земљи и иностранству. Члан је Удружења независних уметника Новог Сада.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=twQRuSNttPg[/youtube]

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања