UČESNICI LETNJE DŽEZ AKADEMIJE U GRADSKOJ KUĆI

20/07/2017

Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić primio je učesnike Letnje džez akademije Novi Sad–Dortmund, koja se održava po sedmi put. Projekat se realizuje kao deo saradnje pobratimskih gradova, Novog Sada i Dortmunda, a realizuje ga Kulturni centar Novog Sada u saradnji sa Muzičkom školom „Isidor Bajićˮ. Pored Grada Novog Sada i Grada Dortmunda, ove godine Letnju džez akademiju je podržao i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.

– Grad Novi Sad je ponosan na brojne manifestacije u oblasti kulture i šire, koje su svakako doprinele da osvoji prestižnu titulu Evropska prestonica kulture 2021. godine.  Novosadski džez festival je svakako jedna od njih na koju je Grad Novi Sad  posebno ponosan, a kao rezultat direktne saradnje Kulturnog centra Novog Sada sa džez muzičarima iz pobratimskog Dortmunda, nastala je i ova Letnja džez akademija. Negovanjem te tradicije širi se dobar glas o odličnom projektu i Novom Sadu, a takođe raste zainteresovanost mladih za džez muziku. Ono što nas možda najviše raduje jeste to što svake godine nastaju ideje o nekim novim zajedničkim projektima – rekao je Dalibor Rožić i dodao da će Grad Novi Sad nastaviti da podržava ovakve i slične projekte, koji imaju za cilj stvaranje novih veza i slobodu izražavanja u umetnosti i kulturi.

U ime Kulturnog centra Novog Sada obratile su se pomoćnica direktora Sunčica Marković i urednica muzičkog programa Vesna Kaćanski koje su tom prilikom istakle da o uspešnosti projekta Letnje džez akademije svedoči sve veće interesovanje polaznika za učešće na akademiji i sve veći broj polaznika iz godine u godinu.

Rukovodilac „Letnje džez akademije Novi Sad–Dortmund“ Uve Plat koji je ujedno profesor Džez akademije „Glen Bušman“ u Dortmundu izrazio je zadovoljstvo zbog mogućnosti da radi sa najtalentovanijim i najboljim muzičarima iz Novog Sada.

– Koncept letnje džez akademije je izuzetno značajan u Evropi, budući da se na taj način obrazuju i edukuju mnogi mladi muzičari i to upravo radimo i ovde u Novom Sadu. Ta svojevrsna veza u oblasti džez muzike između Dortmunda i Novog Sada datira još od 2003. godine, kada smo započeli saradnju u toj oblasti, a koju planiramo nastaviti u budućnosti – rekao je Uve Plat.

Letnja džez akademija je počela sa radom 15. jula i trajaće do 22. jula – kada će biti održan završni koncert svih učesnika u Kulturnom centru Novog Sada sa početkom u 19.30 časova.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja