УЧЕСНИЦИ ЛЕТЊЕ ЏЕЗ АКАДЕМИЈЕ У ГРАДСКОЈ КУЋИ

20/07/2017

Члан Градског већа за културу Далибор Рожић примиo je учеснике Летње џез академије Нови Сад–Дортмунд, која се одржава po седми пут. Пројекат се реализује као део сарадње побратимских градова, Новог Сада и Дортмунда, а реализује га Културни центар Новог Сада у сарадњи са Музичком школом „Исидор Бајићˮ. Поред Града Новог Сада и Града Дортмунда, ове године Летњу џез академију је подржао и Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама.

– Град Нови Сад је поносан на бројне манифестације у области културе и шире, које су свакако допринеле да освоји престижну титулу Европска престоница културе 2021. године.  Новосадски џез фестивал је свакако једна од њих на коју је Град Нови Сад  посебно поносан, а као резултат директне сарадње Културног центра Новог Сада са џез музичарима из побратимског Дортмунда, настала је и ова Летња џез академија. Неговањем те традиције шири се добар глас о одличном пројекту и Новом Саду, а такође расте заинтересованост младих за џез музику. Оно што нас можда највише радује јесте то што сваке године настају идеје о неким новим заједничким пројектима – рекао је Далибор Рожић и додао да ће Град Нови Сад наставити да подржава овакве и сличне пројекте, који имају за циљ стварање нових веза и слободу изражавања у уметности и култури.

У име Културног центра Новог Сада обратиле су се помоћница директора Сунчица Марковић и уредница музичког програма Весна Каћански које су том приликом истакле да о успешности пројекта Летње џез академије сведочи све веће интересовање полазника за учешће на академији и све већи број полазника из године у годину.

Руководилац „Летње џез академије Нови Сад–Дортмунд“ Уве Плат који је уједно професор Џез академије „Глен Бушман“ у Дортмунду изразио је задовољство због могућности да ради са најталентованијим и најбољим музичарима из Новог Сада.

– Концепт летње џез академије је изузетно значајан у Европи, будући да се на тај начин образују и едукују многи млади музичари и то управо радимо и овде у Новом Саду. Та својеврсна веза у области џез музике између Дортмунда и Новог Сада датира још од 2003. године, када смо започели сарадњу у тој области, а коју планирамо наставити у будућности – рекао је Уве Плат.

Летња џез академија је почела са радом 15. јула и трајаће до 22. јула – када ће бити одржан завршни концерт свих учесника у Културном центру Новог Сада са почетком у 19.30 часова.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања