У сусрет концерту Новосадског дувачког квинтета у КЦНС

20/03/2018

У уторак 20. марта у Клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада, одржана је конференција за новинаре поводом објављивања првог CD-a Новосадског дувачког квинтета и концерта који ће се одржати на „Трибини младих“ у Културном центру Новог Сада, у четвртак, 22. марта са почетком у 20 часова.На конференцији су говорили чланови Новосадског дувачког квинтета Вероника Антуновић, Горан Маринковић и Ксенија Мијатовић, као и композитори Ивана Војновић, Доротеа Вејновић и Наташа Ђурагић.

Модератор, музиколог и дугогодишњи педагог у Музичкој школи „Исидор Бајић“ Данијела Кличковић, изразила је задовољство поводом објављивања првог аудио-издања Новосадског дувачког квинтета који постоји већ 10 година и приређује концерте по Војводини и Србији. Кличковићева је нагласила аутентичност овог ансамбла и додала да  CD- првенац  Новосадског дувачког квинтета садржи дела Петра Коњовића, али и композиције савремених композиторки из Новог Сада – Наташе Ђурагић, Доротее Вејновић и Иване Војновић.

О изазовима који су резултирали снимањем  CD-a, чланица  Новосадског дувачког квинтета и флаутисткиња Ксенија Мијатовић, рекла је да је почетна идеја проистекла добијањем партитуре за Коњовићеву свиту „Сан летње ноћи“.

– Реч је о веома важном делу за које не постоји трајни снимак у Србији. Потом је договорено да се CD употпуни и делима савремених композиторки. Пројекат је подржао СОКОЈ, а снимање је уприличено у Заводу за културу Војводине – казала је Мијатовићева.

 Композиторке Ивана Војновић, Наташа Ђурагић и Доротеа Вејновић изразиле су задовољство поводом свог учешћа у изради овог пројекта који је спојио класика српске музике и наше савремене композиторе. Оне су истакле да су своје композиције писале за оркестар чије чланове дуго познају, што је био посебан изазов.

Наглашавајући годинама неговани однос између Културног центра Новог Сада и Новосадског дувачког квинтета, чланови овог ансамбла Вероника Антуновић (обоа) и Горан Маринковић (фагот), истакли су задовољство и велика очекивања од предстојећег концерта. Изразили су и очекивање да ће се композиције, заступљене на  CD-у, слушати у Србији, али и у другим државама.

Новосадски дувачки квинтет основан је 2010. године у Новом Саду на иницијативу хорнисте и једног од чланова Новосадског дувачког квинтета Мирка Марића, као потреба да град као што је Нови Сад има овакав ансамбл. Сви чланови  квинтета су музичари чије је поље деловања веома широко. Квинтет је одржао запажене концерте у Новом Саду, Сенти, Сомбору, Зрењанину, Бања Луци, Београду, као и на отварању Деветог међународног такмичења дрвених дувача у Пожаревцу и на отварању Седмог међународног такмичења „Антон Еберст“ у Новом Саду.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања