У сусрет 12. Прозефест-у

06/09/2018

Међународни фестивал прозе „Прозефест“, 12. по реду, који организује Културни центар Новог Сада, биће одржан од 25. до 28. септембра 2018. године.

            Тим поводом, на првој конференцији за новинаре, данас 6. септембра 2018. године, у Клубу „Трибина младих“ КЦНС-а, говорили су: Ђорђе Писарев – писац, есејиста, новинар и пи-ар фестивала, Драгана Бошковић Томић – професорка књижевности у гимназији „Светозар Марковић“ и Недељко Мамула – уредник књижевног програма у КЦНС. Такође, конференцији су присуствовали и ученици гимназија: „Јован Јовановић Змај“, „Исидора Секулић“, „Светозар Марковић“ и “Лаза Костић“.

            Представљајући најновије издање популарног фестивала чији је препознатљиви мото „Заузми позу, читај прозу”, Ђорђе Писарев, пи-ар фестивала, рекао је да су на претходним фестивалима гостовали многи писци са различитих континената.

     – Овога пута, пажња је усмерена на прозу из региона. Одабрали смо ауторе, врхунске прозаисте који говоре језиком за који није потребан преводилац – казао је Писарев и додао да је специфичност ове манифестације у томе да се у фестивал укључи и публика, „јер колико су нам важни аутори, толико нам је битна и читалачка публика“.

Део те фестивалске публике су и новосадски гимназијалци, а тај додир младе читалачке публике са живим писцем, по оцени професорке Драгане Бошковић Томић, веома је драгоцен, јер, како је истакла, нема бољег начина за подстицај читању од онога када вам писац ушета у учионицу.

     – Фестивал „Прозефест“ је за мене, као професора књижевности, изузетно значајан, а ове године ме посебно радује што ће сусретима с писцима, осим гимназијалаца, присуствовати и бивши матуранти – рекла је професорка Бошковић Томић.

Недељко Мамула, уредник књижевног програма у КЦНС, најавио је да ће на предстојећем фестивалу учествовати шест писаца:  Миљенко Јерговић (Хрватска), Боривој Радаковић (Хрватска), Ранко Рисојевић (Република Српска), аутор 50-ак књига међу којима је и неколико из области математике, Енес Халиловић (Србија), чије две прозне књиге у последње време изазивају велику пажњу, Срђан Срдић (Србија), који је прошле године био у најужем избору за НИН-ову награду и Радивој Шајтинац (Србија), један од искуснијих наших писаца.

     Мамула је захвалио издавачима(Геопоетика, Албатрос, Бука…), јер су за потребе фестивала уступили књиге које ће гимназијалци читати.

– Битно је и да смо фестивал изместили по први пут на сам почетак школске године и мислим да ћемо тај концепт задржати и убудуће, уз покушај да ученицима набавимо књиге које ће читати током распуста како би се припремили за фестивал – казао је Мамула.

            Име овогодишњег лауреата награде „Прозефеста“ која носи име зачетника српског романа, Милована Видаковића (1780 – 1841), како је најављено, биће откривено непосредно уочи фестивала.

     Досадашњи добитници награде овог престижног фестивала су : Алберто Мангел, Ђерђ Конрад, Клаудио Магрис, Давид Гросман, Слободан Тишма, Давид Албахари, Милисав Савић, Јевгениј Водолазкин, Гиљермо Мартинес, Марио Варгас Љоса, Орхан Памук и Петер Хандке.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања