У КИЦ „Будо Томовић“ промовисан часопис за књижевност и теорију Поља

08/11/2018

Новосадски часопис за књижевност и теорију Поља представљен је синоћ у подгоричком Културно-информативном центру „Будо Томовић“. Овај догађај организован је у оквиру сарадње Културног центра Новог Сада и Културно-информативног центра „Будо Томовић“, која је, подсећамо, након 20 година поново успостављена у јуну 2017. године. О часопису, његовој историји, али и новијој продукцији говорили су главни и одговорни уредник Поља Ален Бешић и писац Душан Вејновић, сарадник часописа.

Разговор са њима водила је уредница Информативно-едукативног програма у КИЦ, Валентина Кнежевић, која је истакла да су Поља један од ретких књижевних часописа у региону коју је успео кроз деценије да задржи континуитет и квалитет, као и реноме у земљама бивше Југославије.

О концепту часописа и раду на њему говорио је уредник Ален Бешић, истичући посебну улогу сарадника чији се рукописи, односно критике, есеји и преводи објављују у њему. Као нарочити квалитет Поља истакао је то да су она од почетка, била референтан часопис.

– То је часопис коме се ви можете враћати и након десет, двадесет година и у сваком броју можете наћи текстове који ће имати употребну вриједност и бити корисни, на примјер студентима. Зато смо дигитализовали читаву архиву, од првог броја из 1955. до посљедњег – казао је Бешић.

На констатацију да су око Поља и раније као и данас често били окупљени, као уредници и сарадници, значајни писци из Новог Сада и Војводине, Душан Вејновић је нагласио важност таквог амбијента у ком осећате да и остали имају сличан однос према књижевности као и ви. Пажња публике и интересовање за часопис показали су да се његова издања прате у Подгорици, нарочито међу младим читаоцима.

Вечерас од 20 часова, у оквиру ове међуинстуционалне сарадње, подгоричкој публици биће представљено стваралаштво писца Душана Вејновића, са којим ће разговарати списатељица Барбара Делаћ.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања