U KCNS premijerno prikazan film „Oslobođenje Novog Sada 1918“

09/11/2018

Povodom obeležavanja stogodišnjice od oslobođenja i ulaska srpske vojske u Novi Sad, u petak 9. novembra u prepunoj Velikoj sali Kulturnog centra Novog Sada premijerno je prikazan dokumentarno-igrani film „Oslobođenje Novog Sada 1918“.

Ovaj igrani dokumentarac, u produkciji Novosadske televizije, rađen je po knjizi dr Slobodana Bjelice, a po scenariju i režiji Ognjena Petkovića. U glavnim ulogama su Lazar Jovanov (glumi Ignjata Pavlasa), hadži Nemanja Jovanović (Boško Pavlović), Nikola Ivačkov (major Vojislav Bugarski) i Ljubiša Ristović (Jaša Tomić).

Premijeri su prisustvovali Dalibor Rožić, član Gradskog veća za kulturu, Aleksandar Petrović, pomoćnik gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, i Ognjen Cvjetićanin, član Gradskog veća za sport i omladinu.

Novosadska publika, u veoma svečanoj atmosferi koju je svojim zvonkim glasovima uveličao Hor gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“, imala je priliku da se kroz polučasovni film upozna sa događajima koji su obeležili 9. novembar, dan oslobođenja Novog Sada u Prvom svetskom ratu.

Uoči projekcije, prigodnim rečima publici i visokim gostima obratio se Dalibor Rožić, član Gradskog veća za kulturu. Prenoseći pozdrave gradonačelnika Miloša Vučevića, Rožić je kazao da je ovo velik dan za Grad Novi Sad.

– Obeležavamo sto godina od dana u kome su vojnici majora Vojislava Bugarskog doneli mir i slobodu našem gradu. Oslobođenje Novog Sada i prisajedinjenje delova Vojvodine Kraljevini Srbiji, ključni su istorijski događaji u razvoju Novog Sada kao kulturnog i administrativnog centra – kazao je Rožić i dodao da je ovaj grad prošao trnovitim stazama. U 19. veku bio je kulturni centar i stekao ime Srpska Atina, a 1918. godina bila je prekretnica u njegovom razvoju.

Neposredno pre projekcije filma, glumac Boško Petrov ganuo je publiku kazivanjem potresnih stihova „Stojte galije carske“ iz poeme „Plava grobnica“ Milutina Bojića, posvećene albanskoj golgoti srpske vojske u Prvom svetskom ratu.

Posle 30-ak minuta, kada se na filmskom platnu ukazala odjavna špica, publika je burnim aplauzom nagradila ekipu igrano-dokumentarnog filma „Oslobođenje Novog Sada 1918“.   

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja