У КЦНС премијерно приказан филм „Ослобођење Новог Сада 1918“

09/11/2018

Поводом обележавања стогодишњице од ослобођења и уласка српске војске у Нови Сад, у петак 9. новембра у препуној Великој сали Културног центра Новог Сада премијерно је приказан документарно-играни филм „Ослобођење Новог Сада 1918“.

Овај играни документарац, у продукцији Новосадске телевизије, рађен је по књизи др Слободана Бјелице, а по сценарију и режији Огњена Петковића. У главним улогама су Лазар Јованов (глуми Игњата Павласа), хаџи Немања Јовановић (Бошко Павловић), Никола Ивачков (мајор Војислав Бугарски) и Љубиша Ристовић (Јаша Томић).

Премијери су присуствовали Далибор Рожић, члан Градског већа за културу, Александар Петровић, помоћник градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића, и Огњен Цвјетићанин, члан Градског већа за спорт и омладину.

Новосадска публика, у веома свечаној атмосфери коју је својим звонким гласовима увеличао Хор гимназије „Јован Јовановић Змај“, ималa је прилику да се кроз получасовни филм упозна са догађајима који су обележили 9. новембар, дан ослобођења Новог Сада у Првом светском рату.

Уочи пројекције, пригодним речима публици и високим гостима обратио се Далибор Рожић, члан Градског већа за културу. Преносећи поздраве градоначелника Милоша Вучевића, Рожић је казао да је ово велик дан за Град Нови Сад.

– Обележавамо сто година од дана у коме су војници мајора Војислава Бугарског донели мир и слободу нашем граду. Ослобођење Новог Сада и присаједињење делова Војводине Краљевини Србији, кључни су историјски догађаји у развоју Новог Сада као културног и административног центра – казао је Рожић и додао да је овај град прошао трновитим стазама. У 19. веку био је културни центар и стекао име Српска Атина, а 1918. година била је прекретница у његовом развоју.

Непосредно пре пројекције филма, глумац Бошко Петров гануо је публику казивањем потресних стихова „Стојте галије царске“ из поеме „Плава гробница“ Милутина Бојића, посвећене албанској голготи српске војске у Првом светском рату.

После 30-ак минута, када се на филмском платну указала одјавна шпица, публика је бурним аплаузом наградила екипу играно-документарног филма „Ослобођење Новог Сада 1918“.   

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања