U KCNS premijerno odigrana predstava „Pisma slobodi“

19/11/2018

Povodom obeležavanja stogodišnjice prisajedinjenja Vojvodine Srbiji, u petak 16. novembra predstava „Pisma slobodi“ premijerno je prikazana u Velikoj sali Kulturnog centra Novog Sada, a reprizirana u subotu 17. novembra.

Ova predstava urađena je po motivima teksta „Prisajedinjenje Vojvodine Srbiji 1918“ književnika Đorđa Pisarova, a u režiji rediteljke Ivane Janošev. U glavnim ulogama su: Mirjana Trebinjac, Sofija Mijatović, Boško Petrov, Marko Savković i Aleksandar Milković.

Prema rediteljkinim rečima, predstava obrađuje temu prisajedinjenja Vojvodine Srbiji kroz aspekt sudbine pojedinca u istorijskim događajima koji su doveli do stvaranja zajedničke države. Okosnica predstave su pisma sastavljena u periodu od početka Prvog svetskog rata do 1918. godine.

– Neka od pisama su pisale ličnosti koje su veoma poznate u našoj istoriji, a neka vojnici za koje nikada nismo čuli, majke koje nikada nisu uspele da pošalju pismo koje su napisale, a neka pisma nisu stigla na željenu adresu – istakla je Janošev dodavši da život malog čoveka, pojedinca, ono je čime se grade promene i istorijski događaji, a da je žrtva sudbine pojedinca ono što kasnije menja sudbinu drugih.

Ova mlada rediteljka diplomirala je i masterirala režiju na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi Nikite Milivojevića i Borisa Liješevića. Studentski film „Orman“ po pripoveci francuskog pisca Gija de Mopasana režirala je 2014. godine. Iste godine je režirala predstavu „Sladoled“ po tekstu Mira Gavrana u Pozorištu mladih. Dokumentarni film „Mrtvi kapital“ snimila je 2015. godine i za njega je dobila nagradu na festivalu Artorium u Slovačkoj i nagradu Special mention  na Mikro faf festivalu 2018. godine.

Na Festivalu monodrame za decu Zmajevih dečijih igara, dobila je nagradu za originalni napisani tekst. Kao asistent reditelja učestvovala je na predstavi „Evgenije Onjegin“ u režiji Borisa Liješevića u Pozorištu mladih i na predstavi „Put oko sveta za 60 sekundi“ u režiji Mie Knežević u Srpskom narodnom pozorištu.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja