У КЦНС премијерно одиграна представа „Писма слободи“

19/11/2018

Поводом обележавања стогодишњице присаједињења Војводине Србији, у петак 16. новембра представа „Писма слободи“ премијерно је приказана у Великој сали Културног центра Новог Сада, а репризирана у суботу 17. новембра.

Ова представа урађена је по мотивима текста „Присаједињење Војводине Србији 1918“ књижевника Ђорђа Писарова, а у режији редитељке Иване Јаношев. У главним улогама су: Мирјана Требињац, Софија Мијатовић, Бошко Петров, Марко Савковић и Александар Милковић.

Према редитељкиним речима, представа обрађује тему присаједињења Војводине Србији кроз аспект судбине појединца у историјским догађајима који су довели до стварања заједничке државе. Окосница представе су писма састављена у периоду од почетка Првог светског рата до 1918. године.

– Нека од писама су писале личности које су веома познате у нашој историји, а нека војници за које никада нисмо чули, мајке које никада нису успеле да пошаљу писмо које су написале, а нека писма нису стигла на жељену адресу – истакла је Јаношев додавши да живот малог човека, појединца, оно је чиме се граде промене и историјски догађаји, а да је жртва судбине појединца оно што касније мења судбину других.

Ова млада редитељка дипломирала је и мастерирала режију на Академији уметности у Новом Саду, у класи Никите Миливојевића и Бориса Лијешевића. Студентски филм „Орман“ по приповеци француског писца Гија де Мопасана режирала је 2014. године. Исте године је режирала представу „Сладолед“ по тексту Мира Гаврана у Позоришту младих. Документарни филм „Мртви капитал“ снимила је 2015. године и за њега је добила награду на фестивалу Арториум у Словачкој и награду Special mention  на Микро фаф фестивалу 2018. године.

На Фестивалу монодраме за децу Змајевих дечијих игара, добила је награду за оригинални написани текст. Као асистент редитеља учествовала је на представи „Евгеније Оњегин“ у режији Бориса Лијешевића у Позоришту младих и на представи „Пут око света за 60 секунди“ у режији Мие Кнежевић у Српском народном позоришту.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања