У КЦНС одржана трибина „Психотерапија на интернету“

14/08/2019

Трибина „Психотерапија на интернету“ одржана је у среду 14. августа у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. На трибини су о овој теми говорили: Жељко Ињац – интернет новинар, Предраг Филиповић – инжењер и Стефан Митровић Јокановић – психолог и психотерапеут.

Психотерапија као здравствена пракса на овим просторима и даље представља табу тему, закључују предавачи трибине. Овакво мишљење потковано је веровањем да код психолога иду искључиво људи са душевним дијагнозама, којима је потребно лечење.

Узрок оваквом начину размишљања је мањак едукације народа о коучингу, психолошком саветовању, психотерапији и психијатријској пракси, као међусобно веома различитим дисциплинама психологије, науке која изучава људски дух и његов однос са сопственим телом и заједницом у којој живимо. Међутим, они који имају навику да брину о свом менталном здрављу, у данашње време имају много више могућности за то.

Појавом VOIP технологије и њеним развојем, последњих година, па и дуже од деценије, отворила се и могућност саветовања без обзира у ком се делу света налазимо. Односно, коучеви, саветници и терапеути, као и њихови клијенти, више нису везани за место и добијају већу могућност избора.

Предраг Филиповић је на почетку трибине нагласио да психотерапија на интернету даје већу могућност да клијент дође до свог терапеута, али исто тако и да терапеут дође до већег броја клијената.

– Интернет као платформа помаже психотерапији да се развије и да престане да буде табу у свакодневном функционисању. Психотерапија као таква би требало да буде нормално здравствено одржавање, као што одемо на систематски преглед код лекара, а не да се о томе не говори – нагласио је Филиповић.

У наставку трибине Стефан Митровић Јокановић, са становишта психолога и психотерапеута, указује на могућност извођења психотерапије путем интернета која се изводи на матерњем језику клијента.

Психотерапија се путем интернета може изводити широм света, а кључно је да она буде на језику на ком клијент размишља, сања и мисли. Такође, за особе које имају проблем да изађу из куће због поремећаја попут агорафобије или неког облика социјалне фобије јако је добро да могу да започну са терапијом у свом дому – рекао је Јокановић.

Он је такође нагласио да је добра страна психотерапије путем интернета то што психолози из Србије могу да дају конкурентну цену у односу на терапеуте из других држава, ако би се терапија изводила на другом језику, језику клијента.

Предавачи су поручили посетиоцима да психотерапија не сме да буде табу тема и да је вођење бриге о менталном здрављу нормално здравствено одржавање сваког појединца.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања