“У ИМЕ НАРОДА!“ – ПРОЈЕКЦИЈА ФИЛМА И ДИСКУСИЈА

05/02/2015

Потресне и истините приче, од изложбе до биоскопског платна

IMG_7918

  У пуној сали Трибине младих Културног центра Новог Сада приказана је краћа верзија документарног филма под називом “У име народа!”, којој је претходила дискусија о невиним жртвама комунистичког режима у Србији непосредно после Другог светског рата. У дискусији су учествовали филмски редитељ Лазар Стојановић, координаторка изложбе и ауторка документарних прилога Зорица Маринковић и аутор изложбе и сценариста филма др Срђан Цветковић.

  Документарац „У име народа!“ екранизује прву изложбу о политичким суђењима, Голом отоку и прогону. Дугогодишња табу тема преточена је у невероватну изложбу која је отворена прошле године и која је трајала сто дана. Поставку је погледало више од 36 хиљада људи, што указује на чињеницу да у јавности постоји интересовање за ову тему, а изазвала је и бројне контраверзе и тумачења.

  Изложба је из музејске форме прерасла у трибину, пројекцију филма, гостовања страних делегација и, може се рећи, постала догађај за памћење. Координаторка изложбе и ауторка документарних прилога, Зорица Маринковић, рекла је да је концепт изложбе направљен тако да је простор у којем је постављена био подељен у четири целине које су означавале облик политичке репресије у Србији у периоду између 1944. и 1953. године

– Изложбу коју смо поставили прошле године изазвала је велику пажњу јавности. Људи су, након посете, излазили потресени, јер је постављена тако да буде сведочанство тог времена. Оно што посећеност изложбе говори, јесте чињеница да су грађани Србије спремни да се суоче са својом прошлошћу и да тај тамни период не сме да се заборави – рекла је Маринковићева додавши да су на овој изложби откривени документи који до сада ниси били доступни јавности, као и да је један део грађанства оспоравао валидност изложбе. Након изложбе, аутори су одлучили да направе филм који ће посведочити о свему ономе што је на њој било приказано.

  Посетиоци су у филму “У име народа!”, који је био приказан након дискусије, могли да виде аутентичне аудио, видео и документарне записе које је пратило стручно вођење аутора др Срђана Цветковића кроз изложбену поставку. Такође, у филму се приказују и коментари и утисци многих јавних личности, историчара и уметника међу којима су Горан Марковић, Јелисавета Карађорђевић, Лазар Ристовски, Перо Симић, Миломир Марић, и други.

  Идеја за овакав пројекат настала је са жељом да се јавност упозна са оним што се дуго година чувало под велом тајне, али и да невине жртве доживе рехабилитацију кроз изложбу . Аутор Срђан Цветковић објаснио је посетиоцима које су то четири теме представљене на изложби, и који су све документи приказани.

– Треба да нас сједини принцип, а он је чињеница да је такво понашање, из тог периода, недопустиво. Оно о чему је мало ко причао јесте страдање породица, невиних и обичних људи. У том времену пола милиона људи је изгубило животе и њима је и посвећена ова изложба – рекао је аутор додавши да је изложба реализована уз помоћ грађана, Удружења политичких затвореника али и неколицине Културних центара.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Pzw2xWvXmMk[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=6LXS9IGD7hA[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Nx0dlmDZrCI[/youtube]

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања