У Градској кући приређен пријем за учеснике 8. Летње џез академије Нови Сад – Дортмунд

19/07/2018

У склопу сарадње братских градова Новог Сада и Дортмунда, у Новом Саду се од 14. до 21. jула одржава осма Летња џез академија. Реч је о пројекту који Културни центар Новог Сада организује заједно са Музичком школом „Исидор Бајић“.

Тим поводом, члан Градског већа за културу Далибор Рожић данас, 19. јула 2018. године, у свечаној сали Градске куће примио је професоре и студенте из Дортмунда, учеснике осме Летње џез академије Нови Сад – Дортмунд, као и музичку уредницу Културног центра Новог Сада Весну Каћански и помоћника директора КЦНС-a Миљану Козаров.

У обраћању професорима и полазницима, Рожић им је пренео поздраве градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића. Потом је истакао да је изузетно важно да се међународна сарадња одвија путем конкретних и квалитетних пројеката који доприносе стицању нових знања, искустава, али и пријатељстава.

– Летња џез академија полако постаје традиционална манифестација, а учесници су увек најугледнији професори и музичари. Све што полазници aкадемије усвоје током рада, они и представе Новосађанима и ти концерти су увек на опште задовољство публике. Драго ми је што Нови Сад, Европска престоница културе 2021. године, може да се похвали садржајима кроз које се стварају нове нематеријалне вредности, и што омогућава повезивање младих из различитих земаља – нагласио је Рожић и захвалио Дортмунду на помоћи у кандидовању Новог Сада у Бриселу за титулу ЕПК 2021.

Музичка уредница Културног центра Новог Сада Весна Каћански, казала је да ове године академија броји 82 полазника из Новог Сада, Београда, Сомбора, Суботице, Зрењанина, Вршца, Шапца, Ваљева, Панчева, Сплита, као и њих десеторо из Дортмунда. Каћански је најавила да ће наредна Летња џез академија акценат ставити на Омладинску престоницу културе 2019. године.

Професор и саксофониста Уве Плат из Дортмунда, који предводи деветочлану групу професора, на овогодишњој Летњој џез академији пренео је домаћинима поздраве дортмундског градоначелника.

– Програми за младе су нама у Дортмунду веома важни, јер се на том плану остварује највећи степен размене. Осим са Новим Садом, сарађујемо и са руским градом Ростовом. Уз летњу академију, нама је нарочито значајан и Новосадски џез фестивал који се одржава у новембру. Лепо је и значајно сваке године видети овде све млађе и млађе учеснике – рекао је проф. Плат.

Захваљујући градовима Дортмунду и Новом Саду и другим партнерима и суфинансијерима, учешће у раду Летње џез академије нема котизацију.

Током овогодишње Летње џез академије, млади музичари у радионицама у Музичкој школи „Исидор Бајић“ учили су да свирају џез, а они, нешто искуснији, усавршавали су ту вештину.

За публику ће бити уприличена два џемсешна – вечерас, на броду „Цепелин“ од 21 час и сутра, 20. јула, на Петроварадинској тврђави, испред Галерије „И.Т.Д. Радошевић“ од 21.30 часова.

Завршни концерт полазника и професора предвиђен је у суботу, 21. јула у Клубу „Трибина младих“ КЦНС-а од 20 часова.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања