U dvorcu Eđšeg otvorena humanitarna izložba „Poklon za budućnost“

03/07/2018

U dvorcu Eđšeg danas, 3. jula 2018. godine, priređena je humanitarna prodajna izložba slika „Poklon za budućnost“ u organizaciji novosadskog Hrvatskog kulturnog centra, hrvatskog kulturno – prosvetnog društva „Stanislav Preprek“ i hrvatskog kulturno–prosvetnog društva „Franjo Štefanović“ iz Novog Sada. Aukciji je, u ime Kulturnog centra Novog Sada, prisustvovala Miljana Kozarov, pomoćnik direktora ove gradske institucije.

Ova humanitarna aukcija održana je pod pokroviteljstvom Grada Novog Sada i Hrvatskog kulturnog centra – Novi Sad. Sav prihod sa današnje aukcije usmeren je za kupovinu opreme namenjene novosadskom porodilištu Betanija (Klinika za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Vojvodine).

Slike su prodavane po ceni od  2.000 do 35.000 dinara. Prodajna izložba otvorena je večeras do 18 časova. Slike koje ne budu „našle“ kupca, krasiće zidove soba u novosadskom porodilištu.

U ime Hrvatskog kulturnog centra iz Novog Sada, direktor Dragan Milić kazao je da je ta ustanova osnovana 1999. godine i da je njena prva humanitarna akcija, takođe, bila usmerena na Betaniju.

Upravnik porodilišta u Novom Sadu, dr Tihomir Vejnović, zahvalio se Hrvatskom kulturnom centru na humanom gestu i dodao da i samo rađanje i dolazak na svet predstavljaju jednu vrstu umetnosti.

Dr Vejnović je rekao da se u Betaniji, jedinom tercijarnom porodilištu u Vojvodini i jedinom u Novom Sadu, godišnje rodi blizu 7.000 devojčica i dečaka. Zbog toga, zaključio je, ovaj gest HKC vredniji je od samog novca, jer znači – dobrotu, humanost i pogled u budućnost.

Izložbu je otvorio Dalibor Rožić, Član Gradskog veća za kulturu, koji je prisutnima preneo pozdrave gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića.

– Ova izložba ima kulturni kvalitet, ali i humanitarnu poruku, a rezultat je aktivnosti HKC koji je Gradskoj upravi za kulturu predložio ovaj projekat koji je Grad Novi Sad  svesrdno podržao – kazao je Rožić.

Izložba „Poklon za budućnost“ sadrži 32 platna, a reč je o vojvođanskim motivima (salaši, Petrovaradin, Štrand, mrtva priroda…) nastalim na koloniji održanoj u Petrovaradinu u okruženju crkve Gospe Snježne na Tekijama 2. juna ove godine. Učestvovali su hrvatski slikari iz Subotice, Sombora, Beograda i Novog Sada, kao i gosti – umetnici iz Vukovara, Osijeka i Belišća.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja