У дворцу Еђшег отворена хуманитарна изложба „Поклон за будућност“

03/07/2018

У дворцу Еђшег данас, 3. јула 2018. године, приређена је хуманитарна продајна изложба слика „Поклон за будућност“ у организацији новосадског Хрватског културног центра, хрватског културно – просветног друштва „Станислав Препрек“ и хрватског културно–просветног друштва „Фрањо Штефановић“ из Новог Сада. Аукцији је, у име Културног центра Новог Сада, присуствовала Миљана Козаров, помоћник директора ове градске институције.

Ова хуманитарна аукција одржана је под покровитељством Града Новог Сада и Хрватског културног центра – Нови Сад. Сав приход са данашње аукције усмерен је за куповину опреме намењене новосадском породилишту Бетанија (Клиника за гинекологију и акушерство Клиничког центра Војводине).

Слике су продаване по цени од  2.000 до 35.000 динара. Продајна изложба отворена је вечерас до 18 часова. Слике које не буду „нашле“ купца, красиће зидове соба у новосадском породилишту.

У име Хрватског културног центра из Новог Сада, директор Драган Милић казао је да је та установа основана 1999. године и да је њена прва хуманитарна акција, такође, била усмерена на Бетанију.

Управник породилишта у Новом Саду, др Тихомир Вејновић, захвалио се Хрватском културном центру на хуманом гесту и додао да и само рађање и долазак на свет представљају једну врсту уметности.

Др Вејновић је рекао да се у Бетанији, једином терцијарном породилишту у Војводини и једином у Новом Саду, годишње роди близу 7.000 девојчица и дечака. Због тога, закључио је, овај гест ХКЦ вреднији је од самог новца, јер значи – доброту, хуманост и поглед у будућност.

Изложбу је отворио Далибор Рожић, Члан Градског већа за културу, који је присутнима пренео поздраве градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића.

– Ова изложба има културни квалитет, али и хуманитарну поруку, а резултат је активности ХКЦ који је Градској управи за културу предложио овај пројекат који је Град Нови Сад  свесрдно подржао – казао је Рожић.

Изложба „Поклон за будућност“ садржи 32 платна, а реч је о војвођанским мотивима (салаши, Петроварадин, Штранд, мртва природа…) насталим на колонији одржаној у Петроварадину у окружењу цркве Госпе Сњежне на Текијама 2. јуна ове године. Учествовали су хрватски сликари из Суботице, Сомбора, Београда и Новог Сада, као и гости – уметници из Вуковара, Осијека и Белишћа.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања