У биоскопу Културног центра почео ФИЛМ 2013

25/02/2013

У Културном центру Новог Сада вечерас је отворена филмска манифестација „Филм 2013“ која се и ове године традиционално организује поводом београдског фестивала филма „Фест 2013“. Пројекције ће трајати до 7. марта у сали КЦНС-а, а ревију је отворила пројекција кинематографског остварења култног шпанског редитеља Алекса Иглесиа „Како срећа хоће“. Уредник филмог програма Културног центра, Ђорђе Каћански, подсетио је присутне уочи отварања да је ово 42 издање ревије филмова која као и сваке године подједнако допуњује садржај и збивања на главној позорници београдског „Феста“ са једним главним циљем да до овдашње публике дође добар и квалитетан филм и преглед онога што је актуелна понуда светске кинематографије.

– Овогодишњи Фест уприличава се 41 пут, а наша ревија је и историјски дуговечнија, јер се силом прилика током деведесетих, због тадашњег студентског протеста један Фест није уприличио у Београду, а наша ревија је одржана, тако да је ово 42 пут да се дружимо на ревији која је стартовала још давних година у оквиру ондашње Трибине младих новосадског Културног центра. Премда је београдски Фест некада спадао у фестивале А категорије, када је овај фестивал имао не само значајну филмску селекцију него и госте из света филма на коме би му позавидели и други највећи светски фестивали, годинама, како због кризе, али и другог низа околности, фестивал је онемоћавао, имао све мање аутентичне и значајне госте, али је ипак остала она првотна сврха сваког фестивала, а то је да фестивали треба да служе промоцији доброг филма – рекао је овом приликом Ђорђе Каћански. Он је напоменуо да ће публика Културног центра Новог Сада бити у прилици да погледа више од 20 сјајних филмских остварења. 

– Оно што је занимљиво, на крају ове ревије имаћемо и програм који се зове Дан плус када ће у завршници, у четвртак, 7. марта, бити приказан филм „Исчезла Албертина“ снимљен по мотивима романа Марсела Пруста, док ћемо премијерно моћи да видимо и филм „Невидљиве нити“ Мари Франс Сиглер Латроп који ће практично код нас имати своју европску претпремијеру неколико месеци раније јер је редитељка приликом посете уступила овај филм управо нама – закључио је Каћански. 

Подсетимо, сваки филм током ревије имаће своју послеподневну и вечерњу пројекцију, а дневно ће бити приказивано по два изабрана филма. Већ сутра публику очекује пројекција, по многима, кинематографског остварења године, Ханекеовог филма „Љубав“, који ће бити приказан у терминима од 17 и 21 часова. Цена улазница биће 300 динара за 2. и 3. пројекцију, док ће 250 динара коштати 1. и 4. пројекција. На пет купљених улазница за било које филмове добија се бесплатна шеста карта за филм по избору.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=k9ZqKGyVojM[/youtube]

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања