Трибина „Васа Ешкићевић – Сећање писано сликарском палетом“

11/06/2016

У клубу „Трибина младих“ у среду 15. јуна са почетком у 18 часова биће одржана трибина „Васа Ешкићевић – Сећање писано сликарском палетом“. Аутори су мср Огњен Карановић, историчар и Милорад Вукашиновић, новинар и публициста.

Биографија Васе Ешкићевића приказ је слике човека чији је живот искључиво служио на ползу бројним поколењима српског етноса. Припадао је кругу ликовних уметника који су баштинили стил академског реализма, али и импресионизма и пленеризма. Бавио се и књижевним радом и превођењем, а остао је упамћен и као страствени фотограф који је у својој каријери фотоапаратом овековечио неке од најзнаменитијих личности и догађаја у прошлости српског етноса (чланове српске краљевске породице, државнике, дипломате, повлачење српске војске, народа и државе преко Албаније у Великом рату, тренутке на Солунском фронту, итд), посебно у тешким, ратним годинама Балканских ратова и Првог светског рата. Био је члан Књижевног одељења Матице српске. Песме, чланке и преводе објављивао је у „Отаџбини“ (1892), „Лучи“ (1896-99), „Бранику“ (1898-99 и 1904), „Србадији“ (1923-24), „Северној Србији“ (1925-26).

Дело Васе Ешкићевића представља неодвојив сегмент културног наслеђа Града Новог Сада (где је преминуо и о трошку градског магистрата сахрањен на Успенском гробљу), Србије и српског етничког колективитета у целини. На предстојећој трибини аутори имају намеру да поред очувања помало усахлог сећања јавности на првог српског сликара са дипломом Императорске ликовне академије у Санкт Петербургу, академској и стручној заједници, али и целокупном друштву, дело и биографију овог уметника представе и у оквирима аутентичног сведочења једног непосредног и свакако најактивнијег учесника свих збивања у културно-политичким, књижевним и ратним околностима на повесној сцени Новог Сада, Војводине и Србије на крају XIX и у првој половини XX века.

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања