Tribina „Umetnost i autizam“

18/02/2016

U Kulturnom centru, u petak, 19. februara u 18 časova, na Tribini mladih biće održano predavanje pod nazivom „Umetnost i autizam“.
Na tribini će govoriti: direktor Kulturnog centra Novog Sada Bojan Panaotović, dr Marta Molnar, Zoran Čalija – umetnik, Biljana Jotić – istoričarka umetnosti, Mirjana Radovanović – predsednica skupštine udruženja „Prizma autizma“, Miloš Nenadović – umetnik i Igor Despotović – glumac i sportista.

Šta je autizam?

„Autizam je razvojni poremećaj komunikacije i socijalne interakcije koji se javlja u ranom detinjstvu i traje do kraja života. Češće se javlja kod osoba muškog pola. Osobe sa autizmom imaju problem u učenju, počev od ranog usvajanja osnovnih navika pa do sticanja apstraktnih znanja i socijalnih veština. Smetnje su najviše izražene u domenu komunikacije, u razumevanju i prihvatanju pravila i zahteva koje socijalne situacije postavljaju i usklađivanju sopstvenog ponašanja tim situacijama.“

Ovo bi bila školska definicija autizma ali ono što je cilj ove tribine jeste da se autizam razume i prihvati u svakodnevnom životu. Autistične osobe neophodno je uključiti u svakodnevni život. Na mnogim primerima se može videti da kada se radi sa autističnom decom ona neretko postižu ne prosečne nego odlične rezultate na raznim poljima, kao što su gluma, sport, muzika. Ljudima je neophodno skrenuti pažnju na njihovu posebnost. Neki od njih su i Miloš Nenadović, mladi umetnik koji iza sebe ima već nekoliko samostalnih i grupnih izložbi i Igor Despotović, glumac i sportista koji je igrao predstave u Pozorištu na Terazijama i učestvovao je na Olimpijskim igrama.

Da li okolina autizam shvata kao bolest ili kao stanje, koliko ljudi znaju o ovome i koliko su spremni da nauče, koliko je značajna rana intervencija i rano otkrivanje dijagnoze kao i pomoć roditeljima u tim trenucima, da li inkluzija rešava sve probleme, samo su neka od pitanja na koje će prisutni moći da dobiju odgovore.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja