Трибина „Уметност и аутизам“

18/02/2016

У Културном центру, у петак, 19. фебруара у 18 часова, на Трибини младих биће одржано предавање под називом „Уметност и аутизам“.
На трибини ће говорити: директор Културног центра Новог Сада Бојан Панаотовић, др Марта Молнар, Зоран Чалија – уметник, Биљана Јотић – историчарка уметности, Мирјана Радовановић – председница скупштине удружења „Призма аутизма“, Милош Ненадовић – уметник и Игор Деспотовић – глумац и спортиста.

Шта је аутизам?

„Аутизам је развојни поремећај комуникације и социјалне интеракције који се јавља у раном детињству и траје до краја живота. Чешће се јавља код особа мушког пола. Особе са аутизмом имају проблем у учењу, почев од раног усвајања основних навика па до стицања апстрактних знања и социјалних вештина. Сметње су највише изражене у домену комуникације, у разумевању и прихватању правила и захтева које социјалне ситуације постављају и усклађивању сопственог понашања тим ситуацијама.“

Ово би била школска дефиниција аутизма али оно што је циљ ове трибине јесте да се аутизам разуме и прихвати у свакодневном животу. Аутистичне особе неопходно је укључити у свакодневни живот. На многим примерима се може видети да када се ради са аутистичном децом она неретко постижу не просечне него одличне резултате на разним пољима, као што су глума, спорт, музика. Људима је неопходно скренути пажњу на њихову посебност. Неки од њих су и Милош Ненадовић, млади уметник који иза себе има већ неколико самосталних и групних изложби и Игор Деспотовић, глумац и спортиста који је играо представе у Позоришту на Теразијама и учествовао је на Олимпијским играма.

Да ли околина аутизам схвата као болест или као стање, колико људи знају о овоме и колико су спремни да науче, колико је значајна рана интервенција и рано откривање дијагнозе као и помоћ родитељима у тим тренуцима, да ли инклузија решава све проблеме, само су нека од питања на које ће присутни моћи да добију одговоре.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања