Tribina u KCNS – O Koči Popoviću kroz istorijsku prizmu

26/07/2018

Tribina „Koča Popović – grof komunističke Jugoslavije” održana je u četvrtak, 26. jula, u Klubu „Tribina mladih” Kulturnog centra Novog Sada. Autor i predavač bio je msr Ognjen Karanović, istoričar.

Autor je na početku predavanja istakao da je Konstantin Koča Popović rođen 14. marta 1908. godine u Beogradu, u veoma uglednoj beogradskoj porodici industrijalaca i trgovaca. Studirao je filozofiju na Sorboni, bio je filozof, pesnik nadrealista, učesnik Španskog građanskog rata i Narodnooslobodilačke borbe, društvenopolitički radnik SFRJ, general-pukovnik JNAjunak socijalističkog rada i narodni heroj Jugoslavije.

 Sredinom 20-ih godina prošlog veka, u Parizu je otkrio nadrealizam, družio se sa Salvadarom Dalijem i Andreom Bretonom. Bio je osnivač „beogradske nadrealističke grupe”. Neke svoje pesme objavio je pod pseudonimom Grof.

 Godine 1933, sa Đorđem Jovanovićem i Oskarom Davičom, pristupio je KPJ. Opredelio se za poeziju socijalnog realizma i komunizam, rekavši da je u Parizu doživeo snažnu impresiju komunizmom u vreme kada je čovečanstvo bilo pred smrtnom opasnošću – fašizmom. Nekoliko godina kasnije, hrabro se borio u Španskom građanskom ratu, na svim frontovima, uključujući i završne borbe za oslobađanje Madrida.

     Borbu protiv fašizma Koča Popović je nastavio u redovima Vojske Kraljevine Jugoslavije. Potom je bio učesnik Narodnooslobodilačke borbe od jula 1941. godine. Bio je komandant Kosmajskog partizanskog odreda, zatim i Posavskog partizanskog odreda. Pod njegovom komandom ovi odredi su vodili brojne bitke i izvojevali mnoge slavne pobede, među kojima je i bitka na Neretvi.

    U posleratnom periodu bio je načelnik Generalštaba JNA. Aktivnu vojnu službu okončao je 1953. godine i posvetio se politici. Bio je na visokim političkim položajima. Iz političkog života povukao se 1972. godine, posle zbivanja u Hrvatskoj i Srbiji (čistka liberala). Prethodno se sastao sa Titom poslednji put. Nakon toga samo dva puta se pojavio u javnosti – 1973. na proslavi tri decenije od bitke na Sutjesci i 1980. godine na Titovoj sahrani, kada je bio član počasne straže.

    Godine 1989. dao je oštar intervju o vladavini Slobodana Miloševića, nazvavši ga bankarskim pacovom. Za rešenje problema na Kosovu i Metohiji tada je predlagao formiranje tzv. republike Kosovo.

    – Sve je to zaista interesantno kada ne bismo znali da su upravo komunisti napravili probleme na KiM – kazao je Karanović, podsetivši da je Srbija oslobodila Kosovo i Metohiju 1912. godine, uključila ga u srpsku a potom i u jugoslovensku državu, ali su 1945. komunisti, među kojima je bio i Popović, stvorili Autonomnu Pokrajinu Kosovo, zabranili povratak Srba proteranih u ratu, a potom podsticali naseljavanje albanskog stanovništva iz Albanije na KiM.

     Godine 1985. iznet je predlog da Koča Popović bude unapređen u čin generala armije, što je trebalo da bude nagrada  za izuzetno komandovanje završnim operacijama u oslobađanju Jugoslavije, ali je on to priznanje odbio.

Umro je u Beogradu 20. oktobra 1992. godine.

 

 

Komentari

Mihailo Rundo Mihailo Rundo

Za gosp. Karanovića, želim da se obratim sa nešto većim tekstom dobrom predavaču i poznavaocu materije. Ja ovom prilikom mogu samo da kažem da o Koči Popoviću dosta znam ! Poznavao sam sestru supruge K. Popviće gđu Perić i sa njeni suprugom i u njihovom snu u Beogradu , stan pored Iva Andrića kod Pionirskog parka u Beogradu. proveo sam čitav dam 1978-80! Poznajem mogo detalja. Takođe mi je poznato da je druga Kočina supruga bila praunuka Njoševa, tačnije sestra njegova Anđelija(?) bila je udata sa serdara Andriju Perovića iz Cuca(selo Trešnjevo) a Peroviću su napustili Cuce i nastanili se u blizini Banja Luke! Koča NIJE UČESTVOVAO u Marovskim pregovorima, jeste stigao do Srajeva i 15. marta je prepoznat ! (svi su putovali pod lažnim imenima!) Koča je odustao i vratio se na Boračko jezero gdje se Tito nalazio. Đilas je kasnije pričao da je on išao u bioskop u Zagrebu, a Vladimir Velebit je tada posjetio svoje roditelje u Zagrebu! TAJNA o tim pregovorima je objavljena u jednom emigrtantskom listu u Americi jer je jedan naš radoznalac pregledao njemačku vojnu arhivu u Vašingtonu i prvi je to objavio, a Tito je dosta kasnije o tome govorio! Opis proboja partizanske vojske na Sutjesci je opisao učesnik Antonije Lule Isaković, a jutarnji proboj je komandovao LEKIĆ! Ali je tačno da mu je ideju o proboju dao Koča Popović! - i još dosta toga. Želio bih da mi se javi g. Karanović, meni su 85 godina, pa treba da požuri! Javljam se iz Frankfurta, a već sam 20 godina u penziji. Ljekar po struci. Pozdrav čitaocima!

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja