Трибина ПСИХОПОЛИС: “Од заљубљивања до развода”

30/05/2014

 

   

 

Савремени живот доноси промене у готово свим аспектима, па је и брак, као заједница, претрпео многе измене. У Културном центру Новог Сада, у клубу “Трибина младих”, одржана је Психополисова трибина на тему “Од заљубљивања до развода”, а о савременом браку говориле су познате породичне психотерапеуткиње, Ивана Михић и Јелена Бранковић. Наравно, поново пред препуном салом, како је то сваког последњег четвртка у месецу што је уобичајен термин за Психополисову трибину.

“Брак се уређује законом само онда кад не може друкчије. Због тога не дозволите да вам закон уређује брак. Уредите га сами, лепше и хуманије него што било који закон то може да предвиди.” – рекао је давно Душко Радовић, чије се речи и данас користе на грађанским венчањима. Разлика између некадашњег “традиционалног” и данашњег “савременог” брака је огромна, а према речима породичних психотерапеуткиња, Иване Михић и Јелене Бранковић, разлог за то јесу изгубљене вредности у друштву, које су довеле до тога да данас постоје различите љубавне везе, које прерастају у чудне бракове. Михић каже да већина људи чим уђе у брак, сматра да ће он трајати вечно и да нема потребе за његовим развијањем. Ипак, брак, гледан са апсекта психотерапеута, је нешто много више од заједнице двоје људи.

“ Брак је крхка релација, која је повезана са другим карактеристима ове заједнице. То говори да је брак у сваком моменту подложан великој количини стреса, због којег може да пропадне.Познато је да велики део свог живота бирамо идеалног партнера, али то се наставља и када смо у браку” – рекла је Ивана Михић, објаснивши да се у току избора улаже огромно поверење и очекује велика сигурност, и због тога брак је подложан великом стресу, који може довести до пуцања ове заједнице.

Оног момента када партнери одлуче да уђу у брак, тек тада почиње развој њиховог односа. Они почињу да се развијају у браку, у заједници с којом до сада нису били упознати. Трансформацију коју је брак доживео као заједница,  из “традиционалног” у “савремени”, донео је велику количину стреса али и утицао на прилагодљивост супружника. Како каже психотерапеуткња, Јелена Бранковић, млади брачни парови требало би да креирају сопствена знања како би њихов брак требало да функционише, а да притом обоје буду задовољни њиме. На овај начин они уче суштину њиховог брака, који као такав обезбеђује квалитетан живот.

“Темељи здравог партнерског односа, који се успостављају пре, или на самом почетку брака, доприносе да супружници уче једно од другог, креирајући међусобно поверење. Први темељ здравог односа јесте комуникација. Партнери који имају отворену, јасну и директну комуникацију имају здрав однос, на коме се заснивају остали темељи који чине квалитетан брак. – рекла је Јелена Бранковић

Да је брак комплексна заједница говоре и чињенице да данашњи партнери често своју децу користе како би спасили заједницу. На тај начин родитељи своју децу увлаче у проблем својих односа, и она тако постају жртве. Истраживања су показала да се деца разведених родитеља у партнерским односима понашају слично и да се на крају углавном  разведу. Такође , данашња омладина много касније улази у брак, а као разлог наводе  финансијску сигурност, док психотерапеути, ипак сматрају да се млади боје да из удобног живота крену у непознатно.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања