ТРИБИНА ПОВОДОМ КЊИГЕ “МИТ О ТАЛЕНТУ-МОЋ ВЕЖБЕ”

19/12/2014

Таленат издваја из масе, рад доводи до резултата

 

Дугогодишњи одбојкашки репрезентативац и олимпијски шампион Андрија Герић, некадашња шампионка државе у стрељаштву Аранка Биндер, и доц.др Маријана Тишма са Факултета за спорт и туризам, били су гости Психополисове трибине у Културном центру Новог Сада, на Трибини младих.

Трибина је одржана поводом недавно објављене књиге „Мит о таленту – Моћ вежбе“ британског олимпијца у стоном тенису Метјуа Сајида, који је на свом, али и на примерима других врхунских спортиста објаснио улогу талента, значај вежбе и упорности у постизању врхунских резултата и грађењу светске каријере. О овој фасцинантној студији талента намењеној спортистима, родитељима, тренерима и педагозима, говорили су они који су својим трудом остварили значајне спортске резултате.
Некадашњи одбојкашки репрезентативац и олимпијски шампион, а данас виши тренер и „спорт коуч“, Андрија Герић, за ову књигу има само речи хвале, истичући да је она изузетно помоћно штиво за све који се баве спортом, али и за родитеље чија су деца тек почела да тренирају.
– Моје мишљење пре ове књиге било је да је таленат тенденција ка нечему. Ипак, таленат није све јер је рад тај који ће вас одвести до циља, до онога чему тежите – рекао је Герић.
„Мит о таленту- Моћ вежбе“ води читаоце кроз разне сегменте који помажу спортским писхолозима, тренерима, спортистима и родитељима спортиста. Аутор Метју Сајид, из различитих углова објашњава да је циљ битан у свему што се ради, тежити ка њему, и преданим радом доћи до жељених резултата.

Трансакциони аналитичар доц.др Маријана Тишма, истакла је да таленат који неко поседује сам по себи није довољан, јер се он временом може изгубити, а како је додала, само преданим радом, вежбом и упорношћу, може се доћи до циља, независно од тога да ли је у питању спорт или нешто друго.

Није лако бити савршен у спорту или у ономе чиме се бавимо, а данас када се говори о великим спортистима или другим професионалцима увек се наводи таленат као нешто што их је довело до успеха. Ипак, стварност је другачија. Иза значајног успеха стоји дугорачан рад, како би се постигло савршенство. Са мишљењем да савремено схватање талента може и сам таленат довести у питање сложила се и некадашња шампионка државе у стрељаштву и освајач бронзане олимпијске медаље Аранка Биндер. Она данас тренира младе људе и међународни је судија, а спортску каријеру, како каже, остварила је уз помоћ велике пожтрвованости и преданости.
– У овој књизи има доста тога са чиме сам се ја сретала у пракси. Она је одличан показатељ да таленат није све оно што вам је потребно како бисте били успешни у свом послу. Он јесте полазна тачка која ће помоћи да се издвојите из масе људи који раде исту ствар, али није једина ствар уз помоћ које се долази до савршенства и професионализма – рекла је Биндер.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Ez-P9GL4TZo[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=1WbpsHH7Pqo[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=bKt0MdMEfpw[/youtube]

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања