Трибина о пуковнику Апису аутора Срђана Граовца

query_builder

У Клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада у четвртак 22. септембра мср Срђан Граовац одржаo je предавање на тему „Апис – чињенице и митови о Драгутину Димитријевићу“.

На почетку предавања Срђан Граовац истакао је да упркос чињеници да људи данас живе у времену када су окружени бројним актуелним дешавањима не треба заборавити историјске личности и догађаје који су обликовали данашње друштво.

img_2711

Срђан Граовац

-Желим да се захвалим Културном центру Новог Сада и руководству ове установе јер су нам омогућили да говоримо о једној занимљивој теми и дали нам шансу да продискутујемо о њој – рекао је Граовац.

Предавач је говорио о чињеници да се кроз биографије историјских личности, попут великих монарха, војсковођа или политичара, могу пратити токови, стања и процеси у историји цивилизација.

-Морамо знати да су творци историје понекад били људи који по својој улози у друштву нису заузимали највише позиције у хијерархијски утемељеној структури социјалних заједница и држава које су на истима почивале, али су својим делима неспорно утицали на судбине бројних нација и њихових државно-правних и територијалних организација. Једна од таквих личности је и пуковник Апис који је засигурно одиграо значајну улогу у изразито турбулентном периоду на почетку 20. века у Краљевини Србији – објаснио је историчар.

Личност и живот пуковника Аписа обавијени су велом тајне и имају одређену мистификацију, стога је циљ предавања био да се одвоје фактографске чињенице од онога што је мит или легенда.

Остави коментар

comment
Ваша имејл адреса неће бити јасно објављена. Поља која су обавезна обележена су са *
account_circle
email
language