Трибина о пуковнику Апису аутора Срђана Граовца

22/09/2016

У Клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада у четвртак 22. септембра мср Срђан Граовац одржаo je предавање на тему „Апис – чињенице и митови о Драгутину Димитријевићу“.

На почетку предавања Срђан Граовац истакао је да упркос чињеници да људи данас живе у времену када су окружени бројним актуелним дешавањима не треба заборавити историјске личности и догађаје који су обликовали данашње друштво.

img_2711
Срђан Граовац

-Желим да се захвалим Културном центру Новог Сада и руководству ове установе јер су нам омогућили да говоримо о једној занимљивој теми и дали нам шансу да продискутујемо о њој – рекао је Граовац.

Предавач је говорио о чињеници да се кроз биографије историјских личности, попут великих монарха, војсковођа или политичара, могу пратити токови, стања и процеси у историји цивилизација.

-Морамо знати да су творци историје понекад били људи који по својој улози у друштву нису заузимали највише позиције у хијерархијски утемељеној структури социјалних заједница и држава које су на истима почивале, али су својим делима неспорно утицали на судбине бројних нација и њихових државно-правних и територијалних организација. Једна од таквих личности је и пуковник Апис који је засигурно одиграо значајну улогу у изразито турбулентном периоду на почетку 20. века у Краљевини Србији – објаснио је историчар.

Личност и живот пуковника Аписа обавијени су велом тајне и имају одређену мистификацију, стога је циљ предавања био да се одвоје фактографске чињенице од онога што је мит или легенда.

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања