Трибина о Милунки Савић изазвала пажњу Новосађана

30/03/2018

Трибина „Милунка Савић – хероина Гвозденог пука“ одржана у петак 30. марта у Клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. Аутор и предавач био је мср Срђан Граовац, историчар.

Објашњавајући на почетку трибине зашто се определио за тематику о „Гвозденом пуку“, Граовац је изнео податак да сучетвртину свих одликовања које је добила српска војска током ослободилачких ратова од 1912. до 1918. године добили војници тог пука.А, реч је о свега два одсто војника укупне српске војске.

Други гвоздени пук је учествовао у свим познатим биткама: у Првом балканском рату, Кумановској, Прилепској и Битољској бици. У Другом балканском рату 1913. године, у борбама овог пука са Бугарима погинуло је 50 одсто војника, командант пука, сви команданти батаљона и сви командири чета. Од овог рата, овај пук почиње да се назива „Гвоздени“. Прославио се и у Брегалничкој, Церској и у Колубарској бици.

– Милунка Савићбила је хероина тог пука, али и целе српске војске и Првог светског рата.Она је најодликованија жена, не само у Првом светском рату,него у историји ратовања и уједно је најодликованији српски војник током тих ратова – навео је Граовац.

 Истовремено, аутор трибине се запитао: зашто и поред свега тога, ми и даље мало знамо о Милунки Савић? Зашто је тек недавно ушла у школске уџбенике?

Граовац се, затим, осврнуо на често истицан детаљ у Милункиној биографији да је отишла у рат уместо млађег брата –јединца Милана како би сачувала њега, а самим тим и породично презиме. То је касније оповргнула и сама Милунка наводећи да је њен брат био учесник рата.

Пошто као жена није имала право да носи униформу, она је одсекла косу, носила стезник за груди, увежбала глас и пријавила сеу војску под именом Милун Савић. У појединим документима помиње се под именом Милутин Савић. Тако је ушла у састав Дринске дивизије и Треће армије која ће учествовати у борбама на Косову и Метохији. У састав Гвозденог пука ушла је током Првог светског рата.

Милунка се истакла као бомбаш у Колубарској бици, те је  одликована Карађорђевом звездом са мачевима. Године 1915. у Македонији, тешко рањена повлачила се преко Албаније. После неколико месеци опоравка вратила се на Солунски фронт. Учествовала је и у бици на Кајмакчалану.

Милункa Савић (Копривница,1892 – Београд,1973), у ратовима је била рањавана девет пута. Поштовали су је француски великани генерал Шарл де Гол и адмирал Гепрат. Награђена је највишим одликовањима попут Ордена за храброст и медаље „Милош Обилић”. Једина је жена у свету која је одликована Француским ратним крстом с палмом, а добила је и два ордена Легије части.

После демобилизације 1920. године, сународници су брзо заборавили њену ратну храброст. Радила је послове чистачице у једној банци у Београду и уз своју кћерку и још троје усвојене, одшколовала је и 30-оро деце из свог родног села. Тек 2013. године, 40 година после њеног упокојења, ексхумирана је из породичне гробнице у Београду и сахрањена како и доликује хероини –  у Алеји великана.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања